Turnul Eiffel trebuie demontat, reparat și apoi revopsit. Cu toate acestea, structura are parte doar de lucrări cosmetice

Experții spun că revopsirea, în valoare de 60 de milioane de euro, înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice, din 2024 este doar o schimbare cosmetică.

Când a fost finalizat în 1889, Turnul Eiffel – Doamna de Fier a Parisului – era de așteptat să rămână în picioare timp de 20 de ani înainte de a fi demontat. La o sută treizeci și trei de ani distanță, turnul este încă acolo.

Acum, însă, rapoartele confidențiale transmise revistei franceze Marianne sugerează că monumentul este într-o stare proastă și plin de rugină. Turnul are nevoie de o reparație completă, se susține, dar în schimb i se face doar o schimbare cosmetică pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

„Dacă Gustave Eiffel ar vizita locul, ar avea un atac de cord”, a spus un manager de al turnului care refuzat să își ofere numele real, pentru Marianne.

Eiffel, inginerul civil a cărui companie a proiectat și construit monumentul, a spus că identificarea și oprirea răspândirii ruginii este cea mai mare provocare pentru longevitatea construcției și a sugerat că va avea nevoie de vopsire la fiecare șapte ani. „Vopseaua este ingredientul esențial pentru protejarea unei structuri metalice, iar grija cu care se face aceasta este singura garanție a longevității sale”, a scris el la acea vreme. „Cel mai important lucru este să previi începerea ruginii.”

Turnul este revopsit cu un buget în valoare de 60 de milioane de euro în pregătirea Jocurilor Olimpice din 2024. Este doar a 20-a oară când monumentul este revopsit. O treime din turn ar fi trebuit să fie dezbrăcat și apoi să fie aplicate două straturi noi. Cu toate acestea, doar 5% din structură urmează să fie tratată, întârzierile lucrărilor fiind cauzate de pandemie și de prezența unor niveluri îngrijorătoare de plumb în vopseaua veche.

Experții au spus pentru Marianne că lucrarea este doar un lifting cosmetic și au prezis că rezultatul final va fi „lamentabil”. Ei spun că turnul trebuie demontat complet , reparat și revopsit, iar vopsirea peste vopseaua veche înrăutățește coroziunea.

Compania care supraveghează turnul, Sete, care este deținută în proporție de 99% de primărie, este reticentă să-l închidă pentru o perioadă lungă din cauza veniturilor din turism care s-ar pierde. Turnul primește aproximativ 6 milioane de vizitatori într-un an obișnuit, ceea ce îl face al patrulea cel mai vizitat sit cultural din Franța, după Disneyland, Luvru și Palatul Versailles. Închiderea sa impusă de Covid în 2020 a dus la o pierdere de 52 de milioane de euro din venituri.

Un raport din 2010 spunea: „Sete trebuie să arunce o altă privire asupra Turnului Eiffel și să vină cu o politică de întreținere complet nouă, centrată pe testarea structurii metalice îmbătrânite”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel