Turos Lorand (UDMR): 1 decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru comunitatea maghiară din România. Trebuie să căutăm ceea ce ne unește

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Senatorul UDMR, Turos Lorand, a adus în atenție un discurs încărcat de semnificație la ședința solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naționale a României.

În contextul celebrării zilei de 1 Decembrie, el a subliniat importanța de a privi în același mod istoria pentru români și maghiari, căutând unitatea.

„Ziua de 1 decembrie este un reper important pentru noi toţi, cetăţeni ai acestei ţări. (…) Momentul 1 decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru comunitatea maghiară din România, a fost momentul în care maghiarii din Transilvania au devenit dintr-o naţiune majoritară o comunitate minoritară. Pentru noi, maghiarii din România, această aniversare poartă o semnificaţie specifică şi am dori, bineînţeles, ca acest mesaj să devină parte integrantă a acestei sărbători, fiindcă de ani de zile în mod firesc noi suntem alături de dumneavoastră, cu ocazia acestei aniversări. Trebuie să tindem ca istoria să aibă pentru noi toţi aceiaşi semnificaţie. Românii şi maghiarii trebuie să-şi vadă în acelaşi fel trecutul şi nu să caute ceea ce dezbină, ci să căutăm ceea ce ne uneşte. Chiar dacă găsim exemple care ne îndepărtează, trebuie să ne concentrăm doar pe acelea care ne apropie. Trebuie să arătăm ceea ce ne uneşte”, a precizat Turos Lorand, vicelider al grupului senatorial al UDMR.

El a evidențiat faptul că secolul al XX-lea a fost marcat de turbulențe și conflicte, subliniind fragilitatea păcii în fața ideilor care separă. Lorand a recunoscut importanța Rezoluției de la Alba Iulia și a angajamentului de a oferi drepturi culturale și educaționale pentru comunitățile coexistente.

„Ştim cu toţii faptul că secolul al XX-lea a fost unul foarte zbuciumat, plin de războaie, dictaturi şi suferinţe. (…) Vedem cât de fragilă este pacea atunci când ideile care ne despartă capătă viaţă. Românii care au formulat Rezoluţia de la Alba Iulia au ştiut cât de importante sunt drepturile naţionale, culturale şi educaţionale. S-au angajat să ofere acele drepturi celor care convieţuiesc cu ei în Transilvania. Pentru noi este deosebit de importantă această Rezoluţie şi acest angajament şi iată de ce actul istoric de la Alba Iulia poartă pentru noi un mesaj specific. Considerăm că cei care ar dori să uite sau să şteargă din acea Rezoluţie pasajul referitor la noi acţionează nu numai împotriva noastră, ci împotriva intereselor reale ale României. Trebuie să facem tot ce se poate ca în sfârşit dreptatea să fie de partea acelora care vor să ne apropie pe noi, maghiari şi români, şi nu să ne îndepărteze”, a continuat senatorul UDMR.

El a mai susținut că, deşi sunt „unii care neagă acest fapt istoric, comunitatea maghiară a fost şi este şi astăzi un factor important în evoluţia acestei ţări, în procesul construirii României moderne”.

„1 Decembrie trebuie să fie şi un moment important al respectului între majoritate şi minoritate. Noi credem în convieţuirea paşnică şi constructivă. Suntem convinşi că acest lucru se poate obţine doar prin respect reciproc”, a conchis senatorul UDMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel