Tusk solicită UE să ajute ţările vecine Ucrainei, printre care Polonia și Estonia

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Premierul Poloniei Donald Tusk a cerut joi Uniunii Europene să ia în considerare un ajutor pentru ţările din prima linie ca vecine ale Ucrainei invadate de Rusia, transmite AFP. 

Alegeri prezidentiale 2024

Premierul Donald Tusk, un apărător ferm al Ucrainei, a vorbit la Varşovia alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Tusk a îndemnat statele membre ale UE să investească mai mult în apărare.

'Încă din primele zile ale războiului, Polonia a oferit Ucrainei tot ce a fost posibil şi chiar mai mult. Astăzi, Polonia trebuie să-şi construiască propria securitate', le-a zis Tusk jurnaliştilor.

'Noi, în ansamblu, şi nu numai Polonia, trebuie să ajutăm Ucraina cât mai mult posibil, iar întreaga Europă trebuie să se gândească mai activ cum să ajute ţări precum Polonia şi Estonia, care se află în prima linie. Dacă suntem o singură Europă, înseamnă că războiul este la uşa noastră. Acesta este motivul pentru care vom căuta toate mijloacele posibile pentru a sprijini Ucraina şi ţările cele mai vulnerabile la consecinţele acestui război', a adăugat Tusk.

Donald Tusk, a cărui ţară cheltuieşte deja aproximativ 4% din PIB-ul său pentru apărare, s-a exprimat înaintea unui dineu de lucru la Varşovia împreună cu Charles Michel şi mai mulţi şefi de guvern europeni.

'Ne confruntăm cu provocări geopolitice extraordinar de dificile', a spus Charles Michel presei. 'Trebuie să sprijinim Ucraina cât mai mult posibil. Trebuie să ne dezvoltăm capacităţile de apărare, să ne dezvoltăm pregătirea pentru apărare, să investim mai mult în apărare', a adăugat Tusk.

Luna trecută, Donald Tusk a avertizat contra ameninţării 'reale' a unui conflict în Europa, spunând faptul că, pentru prima dată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, continentul european a intrat într-o perioadă 'pre-război'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel