Tusk va pune presiune pe Biden pentru o prezență NATO mai mare pe flancul estic

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat marți la Washington că capacitățile NATO în flancul său estic trebuie să fie sporite pentru a descuraja Rusia, anticipând un mesaj pe care intenționează să-l transmită președintelui american Joe Biden la Casa Albă, scrie Reuters.

Tusk și președintele Andrzej Duda se află în capitala SUA pentru o întâlnire cu Biden programată pentru ora 16:00 EST. Liderii americani și polonezi speră să arate solidaritate pentru Ucraina în lupta sa împotriva invadatorilor ruși și plănuiesc să discute modalități de sporire a finanțării pentru NATO împotriva amenințării continue din partea Moscovei.

„NATO trebuie să accepte că, dacă nu astăzi, atunci mâine, poimâine, capacitățile operaționale pe flancul estic al NATO trebuie să fie mai mari”, a declarat Donald Tusk pentru postul privat de televiziune TVN24.

„O Polonie puternică, echipată, sprijinită de aliați, nu este doar o problemă de securitate pentru noi, ci și pentru întreaga lume occidentală”, a adăugat el.

Întâlnirea de la Casa Albă vine în timp ce Biden încearcă să înfrângă opoziția dură a republicanilor din Congres care blochează suma de 95 de miliarde de dolari pentru armamentul Ucrainei și ajutorul acordat Israelului.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat reporterilor înaintea discuțiilor că Statele Unite vor oferi spre vânzare 96 de elicoptere Apache Poloniei și vor aproba un împrumut direct de 2 miliarde de dolari pentru asistență străină acordat Varșoviei.

El a spus că Biden și liderii polonezi vor reafirma sprijinul lor pentru pactul de apărare mutuală al NATO, Articolul 5, și vor reitera sprijinul lor pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.

Este de așteptat să discute planurile pentru summitul anual al NATO, care va avea loc între 9 și 11 iulie la Washington.

APELURI PENTRU AJUTORUL AMERICAN

Înaintea discuțiilor, ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, l-a îndemnat pe speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, să permită o votare privind fondurile pentru Ucraina, dar a temperat un apel anterior în care a spus că Johnson va fi făcut responsabil dacă proiectul de lege eșuează și trupele rusești înaintează.

„Dacă pachetul american nu sosește... Ucraina ar putea avea probleme, și acest lucru ar putea însemna în cele din urmă nevoia de mai multe trupe americane în Europa”, a spus el reporterilor la un mic dejun.

Sikorski a apelat și la credința baptistă a lui Johnson, spunând că Rusia „persecută minoritățile religioase, inclusiv baptiștii”, în zonele din Ucraina ocupate de Rusia.

Sikorski a spus că Polonia s-a alăturat unui plan condus de Cehia de a cumpăra 800.000 de gloanțe pentru Ucraina, descriind contribuția financiară a Varșoviei drept „substanțială”.

Senatul a adoptat proiectul de lege care conține 60 de miliarde de dolari în ajutor pentru securitatea Ucrainei în luna trecută, printr-un vot bipartisan. Johnson, un aliat al fostului președinte Donald Trump care se opune mai multei ajutor pentru Ucraina, a refuzat să supună la vot proiectul de lege.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că cei trei lideri vor sărbători cea de-a 25-a aniversare a aderării Poloniei la NATO și vor discuta „approfundarea relației noastre de apărare care s-a apropiat în ultimii doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina”.

Duda a pregătit terenul pentru discuții scriind un articol de opinie pentru Washington Post în care cere ca fiecare aliat NATO să își mărească cheltuielile de apărare de la 2% la 3% din PIB, deoarece președintele rus Vladimir Putin a schimbat economia rusă în modul de război și aloca 30% din bugetul anual pentru a se înarma.

„Revenirea la starea anterioară nu este posibilă. Ambițiile imperialiste ale Rusiei și revizionismul agresiv împing Moscova către o confruntare directă cu NATO, cu Vestul și, în cele din urmă, cu întreaga lume liberă”, a scris Duda.

Oponentul republican al lui Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie, Donald Trump, i-a spus premierului ungar Viktor Orban că nu va da bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei dacă va câștiga din nou președinția și că acest lucru va grăbi sfârșitul războiului, a spus Orban după întâlnirea cu el.

„Nu va da niciun ban pentru războiul Ucraina-Rusia și, prin urmare, războiul va lua sfârșit”, a declarat Orban la televiziunea de stat duminică seara. „Deoarece este evident că Ucraina pe cont propriu nu poate să se țină pe picioare.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel