Pentru prima dată de la descoperirea sarcofagului din lemn aurit al lui Tutankhamon, în 1922, specialiştii egipteni au început restaurarea acetuia.
Ministerul Egiptean pentru Antichităţi a precizat, miercuri, într-o declaraţie, că sarcofagul prezintă mai multe forme de deteriorare, printre care nişte crăpături în straturile de aur.
Restaurarea şi întreţinerea sarcofagului va fi finalizată în opt luni, a adăugat acesta.
Potrivit Ministerului, colecţia regelui Tut va fi expusă la Marele Muzeu Egiptean, aflat în prezent în construcţie lângă Piramidele din Giza, care se va deschide în 2020.
În luna ianuarie, specialiştii au finalizat o restaurare de zece ani a mormântului faraonului.
Mormântul a fost descoperit în Valea Regilor, din apropiere de Luxor, în 1922, de către arheologul britanic Howard Carter.
Tutankhamon avea nouă ani când a devenit faraon. El a domnit între anii 1333 şi 1323 î.Hr., fiind unul dintre ultimii faraoni ai celei de-a 18-a dinastii.
Egiptul a anunţat în ultimele luni o serie de descoperiri arheologice în speranţa revigorării industriei sale turistice, în contextul în care turismul constituie o importantă sursă pentru venitul naţional.
Industria turistică a fost puternic afectată de tulburările sociale apărute după revolta din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak, la acel moment preşedintele Egiptului de o lungă perioadă de timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci