După plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, guvernanții ar vrea să plafoneze și prețurile alimentelor. Această măsură ar urma să înlocuiască eliminarea taxei pe valoarea adăugată la alimente.
Proiectul ”TVA zero la alimente” a căzut, iar guvernanții caută alte soluții. ”Nu cred că o să ajute”, a spus președintele PSD Marcel Ciolacu luni, la sediul partidului. Declarațiile au fost făcute luni înainte de Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat. Liderul social democrat a declarat că plafonarea prețurilor la alimente ar putea fi o soluție mai bună pentru România. ”Nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Văd că alte țări au luate alte măsuri, au plafonat prețurile la alimentele de bază”, a explicat Marcel Ciolacu. Despre reducerea TVA au vorbit mai mulți politicieni din arcul guvernamental. Totuși, liberalii s-au opus susținând că măsura contravine directivelor europene.
La nivelul Uniunii Europene urmează să fie create premise mai favorabile în privința TVA. Un nou sistem de TVA care le va permite statelor membre posibilitatea de a reduce cota de TVA până la 0% la anumite bunuri și servicii, printre care și alimentele, va fi adoptat în acest an și va putea fi transpus în legislațiile naționale, cel târziu în anul viitor. Normele UE privind TVA urmează să fie actualizate în prima parte din 2022, având în vedere că modificările au fost adoptate de Consiliul miniștrilor de finanțe ECOFIN și urmează să fie adoptate de Parlamentul European. În prezent, legislația comunitară permite utilizarea cotelor reduse de TVA față de cota standard, dar fără a fi mai mici de 5%, pentru o listă de produse și servicii prevăzute în anexele directivei comunitare de TVA. Prin procesul legislativ de actualizare a listei, intenția este să li se ofere guvernelor mai multă flexibilitate în aplicarea cotelor de TVA, precum și oportunitatea de a recupera mai bine pierderile economice generate de pandemie și de a investi mai mult în transformarea verde și digitală. În total, propunerea de modificare a directivei de TVA vizează 24 de categorii de produse din domeniile mediului, digitalizării și sănătății. O rată sub 5 % va putea fi aplicată pentru 7 dintre aceste 24 de produse și servicii: livrarea de alimente, apa, produse farmaceutice, echipamente medicale, transportul de persoane și bagaje, livrarea de carti, reviste, ziare și livrarea de panouri solare, scrie Mediafax.
Odată ce Parlamentul UE va emite avizul cu privire la propunerea de modificare a directivei de TVA, Consiliul o va adopta în mod oficial și statele membre vor avea obligația de a o transpune în legislația națională. Prin urmare, la momentul adoptării oficiale a directivei de către Consiliul UE, România va avea obligația de a transpune noile prevederi în legislația națională. Având în vedere că noile reguli oferă posibilitatea statelor membre de a aplica cota 0% pentru anumite bunuri și servicii (printre care se numără și alimentele), România poate opta pentru aplicarea cotei 0% pentru cele 5 categorii de bunuri prevăzute, inclusiv alimentele, așa cum s-a discutat public recent în contextul creșterii ratei inflației la un nivel fără precedent în ultimii zece ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu