Preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, Stelian Tănase, a fost audiat, miercuri, în Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor. Stelian Tănase a fost invitat să "clarifice situaţia existentă în acest moment la postul public de televiziune".
Stelian Tănase a vorbit miercuri, în fața deputaților din Comisia de Cultură, despre presiunile politice din Televiziunea Română, dar și despre măsurile necesare pentru reformarea şi salvarea TVR. El a precizat că nu va demisiona şi că va rămâne la conducerea televiziunii pe durata campaniei electorale, timp în care va asigura o politică echidistantă pentru toate partidele.
Preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin, şi vicepreşedintele comisiei similare din Camera Deputaţilor, Mădălin Voicu, au făcut declarații pe tema situaţiei din TVR.
"TVR-ul trebuie să funcționeze"
Georgică Severin este de părere că TVR-ul trebuie să funcționeze, menționând faptul că, în calitatea sa de membru de comisie, nu i-a cerut niciodată nimic lui Stelian Tănase. De asemenea, acesta susține că Stelian Tănase a uitat că TVR-ul este o instituţie publică, nu privată, şi că nu se poate conduce de pe blog. "Trebuie să demonstrezi că poţi să conduci".
"L-am rugat să-şi rezolve problema cu CNA, legată de grila de toamnă. Consiliul de Administraţie (CA) este cel care aprobă grila de programe. Când schimbi ponderea între emisiunile de divertisment, prime-time-ul îl transformi în zonă de news şi scoţi filmele din programele, este în altă categorie.
Mai mult de atât, Georgică Severin a declarat că Stelian Tănase a înființato fundație al cărui scop ar fi "înfiinţarea unor cursuri pentru reporter TV, din fonduri europene. Şcoli de televiziune, digitalizare, managementul producţiei. Asta ar fi şansa pe care domnul Stelian Tănase o vede pentru TVR".
Însă, în momentul în care a cerut CA înființarea, fundația exista deja, fără acordul Consiliului.
"O altă problemă este de respectare a legii"
Severin a spus că, recent, Stelian Tănase a declarat că vrea să transforme TVR 1 într-un fel de TVR News. "TVR 1 este un post naţional generalist prin lege şi oamenii plătesc taxe ca să vadă ceea ce-şi doresc mai mult. Şi-a propus să transforme canalul 1 într-o televiziune de ştiri. I-am spus - e opţiunea d-voastră, dar aceste schimbări nu se pot face decât prin votul şi aprobarea CA. Vorbim de o tentativă, pentru că nu s-a dus până spre final".
Mădălin Voicu, este, la rândul său, convins că Stelian Tănase a avut o atitudine neconformă cu calitatea sa de şef de instituţie.
"Am avut impresia că ne ceartă. De ce a simţit domnia sa nevoia să spună că este supus presiunilor politice? De ce instituţia nu funcţionează corect, merge în deficit, nu are targetul ales, să se ridice la un nivel pe care domnul Tănase ni l-a promis. Simţindu-se încolţit de întrebările noastre, domnia-sa a găsit un subterfugiu, că este supus presiunilor politice.
Georgică Severin a explicat că joi, o persoană de la comisia de cultură, l-a întrebat pe Tănase dacă nu îşi dă demisia, iar răspunsul președintelui TVR a fost că "asta e o formă de presiune politică".
"Eu, în calitatea mea de preşedinte, nu angajez comisia, pentru că nu am avut o discuţie. Dar având în vedere că dl Tănase nu are o conlucrare cu Consiliul de Administraţie, a încălcat legea cu noua grilă, a jignit Parlamentul României trimiţându-ne spre avizare o fundaţie deja înfiinţată, îi solicit oficial demisia. Trebuie să-şi dea oficial demisia pentru că a încălcat Legea 41 şi Legea audiovizualului. În acest moment TVR funcţionează ilegal, cu grile neaprobate şi solicit CA să găsească formule legale pentru ca amenzile să fie imputate celor vinovaţi", a concluzionat Georgică Severin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci