Televiziunea Română a explicat, în exclusivitate pentru DC News, cum au fost acordate notele din semifinala Eurovision 2022.
Semifinala Eurovision din România a strârnit o nouă controversă. Mai mulți fani au lansat o petiție online, în care le cer organizatorilor explicații pentru modul în care au fost jurizați concurenților. Aceștia au susținut că ultimii patru concurenți din semifinală nu ar mai fi apucat să fie punctați, iar acesta ar fi fost motivul pentru care nu au mai ajuns în ultimii 10 finaliști.
”Petiția aceasta este un protest către conducerea TVR care în continuare introduce irelevanță prin acordarea unor ( nu toate ) persoane din juriu un punct de vedere profesional asupra artiștilor din semifinală. Prin această petiție se cere anularea votului și luarea în calcul a votului publicului pentru accesul garantat în finală a echipei cu cele mai multe voturi valide. În același timp prin acest protest ne adresăm producătorilor TVR pentru o explicație CONCRETĂ pentru grăbirea voturilor cu 15 minute mai repede din motive de "terminare a emisiei", cum se poate vedea în screenshot-ul de mai jos. Se dorește transparență și informații legate de punctajul fiecărui jurat acordat fiecărui concurent făcut public!”, se arată în petiția lansată de fanii concursului.
DC News a contactat Televiziunea Română, pentru a afla dacă a avut loc vreo neregulă în cadrul concursului din data de 12 februarie. Organizatorii Eurovision din România ne-au explicat că jurizarea s-a efectuat conform regulamentului și că nu a avut loc nicio neregulă în cadrul concursului.
”Modul în care membrii juriului au punctat fiecare piesă în cadrul show-ului semifinalei s-a desfășurat conform Regulamentului Selecției Naționale, disponibil pe siteul oficial: http://eurovision.tvr.ro/2022/eurovision22-regulament_34288.html (art. 4.11, 4.12 și 4.13). Organizatorii nu sunt implicați în procesul efectiv de jurizare, fiecare membru al juriului își asumă rezultatul jurizării”, au declarat reprezentantii Televiziunii Române pentru DC News.
Potrivit punctului 4.11, jurații au la dispoziție un număr de puncte, pe care îl acordă concurenților, în funcție de performanța acestora. Astfel că, un jurat poate oferi o singură notă de 12, o singură notă de 11, de 10, și așa mai departe, pâna la nota de 1.
„În urma interpretării live, Juriul de specialitate aflat în studio, va acorda puncte de la 1 la 12, astfel: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12. Fiecare punct se va acorda o singură dată câte unei piese. Procesul de jurizare se încheie cu un clasament din care primele 10 piese se califică pentru etapa Finală”, se arată în regulamentul oficial al concursului Eurovision din România.
Juriul, format din Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Randi, Cristi Faur şi Adrian Romcescu, a deliberat şi a ales piesele care s-au calificat mai departe în ultima etapă a competiţiei:
Alex Parker & Bastien – All this love
Andrei Petruş – Take me
Cream, Minodora, Diana – România mea
Petra – Ireligios
Kyrie Mendél – Hurricane
MOISE – Guilty
Gabriel Basco – One night
VANU – Never give up
WRS – Llamame
Dora Gaitanovici – Ana
În finala din 5 martie, juriul şi telespectatorii vor desemna artistul care ne va reprezenta la etapa internaţională de la Torino, care se va desfăşura în luna mai. România va participa în cea de-a doua semifinală, programată pentru joi, 12 mai, alături de alte 17 ţări precum Australia, Georgia, Cipru, Serbia, Finlanda, Azerbaidjan, San Marino, Israel, Malta, Muntenegru, Cehia, Polonia, Belgia, Macedonia de Nord, Suedia, Estonia şi Irlanda.
Cea de-a 66-a ediţie a concursului va fi găzduită de Italia, după victoria de anul trecut a trupei italiene de rock Maneskin la Rotterdam. Aceasta va fi cea de-a treia ediţie italiană a Eurovision, după Napoli în 1965 şi Roma în 1991. Artista italiană Laura Pausini, interpretul britanico-libanez Mika şi personalitatea TV Alessandro Cattelan vor fi gazdele Eurovision 2022, care va avea loc la Torino între 10 şi 14 mai.
Sub sloganul „The sound of beauty”, Eurovision Song Contest 2022 va aduce, pe scena din Torino, reprezentanţii celor 41 de ţări înscrise în competiţie: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina şi Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu