Twitter ar putea câștiga noi utilizatori din Rusia, China și Statul Islamic

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

După ce cel mai bogat om din lume a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari luna trecută, oficiali și jurnaliști din Rusia și China – și chiar unii jihadiști – l-au îndemnat pe Elon Musk să ridice restricțiile privind utilizarea platformei. 

Până acum, cererile Rusiei și Chinei nu au primit vreun răspuns, însă solicitările repetate – inclusiv din partea unor personalități importante precum Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei – fac parte din eforturile acestor persoane de a folosi preluarea lui Musk ca o șansă de a reveni pe Twitter, scrie Politico.

Grupurile de extremă dreaptă din Occident l-au avertizat deja pe Musk că dacă va permite ca țările menționate mai sus să utilizeze platforma Twitter, va exista pericolul ca acestea să posteze online conținut plin de ură și potențial ilegal, fără a întâmpina vreo cenzură.

Acum, conturile de Twitter din China si Rusia au preluat același argument despre libertatea de exprimare, cerând platformei să le reintroducă, să elimine etichetele care identifică aceste conturi ca fiind legate de Beijing sau Moscova și să le permită să posteze mai liber, inclusiv pe subiecte fierbinți precum războiul din Ucraina. 

Un reprezentant al Twitter nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Compania a declarat anterior că politicile sale cu privire la conținutul de ură online nu s-au schimbat de la preluarea lui Musk. 

Presiunea este un test timpuriu crucial al dorinței lui Musk de a controla noua sa platformă. Temerile cresc deja că, sub conducerea sa, Twitter ar putea fi remodelat pentru a face din el un loc mai toxic pentru dezbateri politice și, potențial, chiar să incite o creștere a extremismului violent sau a interferențelor străine în democrațiile occidentale.

După ce Rusia a declanșat război în Ucraina, Uniunea Europeană a impus sancțiuni care interziceau conținutul publicațiilor rusești RT și Sputnik, o mișcare care a forțat Twitter să adopte propriile restricții, pe care le-a extins dincolo de granițele blocului de 27 de țări. Acum, personalități de rang înalt de la RT – și oficialii de la Kremlin – cer lui Musk să ridice aceste măsuri. 

Margarita Simonyan, redactorul-șef al RT și alți jurnaliști proeminenți din RT, i-au trimis mesaje lui Musk în zilele înainte și după achiziție pentru a-l îndemna să pună capăt așa-ziselor interdicții în umbră împotriva organizației lor de știri afiliate statului. Aceste restricții includ conținutul RT care nu apare atunci când oamenii caută pe Twitter. 

Citește și: 

ONU îi cere lui Elon Musk să susţină respectarea drepturilor omului pe Twitter

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, i-a cerut sâmbătă noului director al Twitter Elon Musk să se asigure ca aceste drepturi sunt respectate pe reţeaua de socializare, relatează AFP.

"Vă cer să vă asiguraţi că drepturile omului sunt esenţiale pentru gestionarea Twitter sub conducerea dumneavoastră", a scris Türk într-o scrisoare deschisă, în care şi-a exprimat "aprecierea faţă de piaţa noastră publică digitală şi rolul Twitter în aceasta".

"Respectul pentru drepturile noastre comune ale omului ar trebui să acţioneze ca garanţii pentru utilizarea şi evoluţia platformei" şi, "ca toate companiile, Twitter trebuie să înţeleagă prejudiciile asociate cu platforma sa şi să ia măsuri pentru a le remedia", a adăugat el.

În acest sens, informaţiile potrivit cărora Elon Musk a concediat întreaga echipa a Twitter care s-a dedicat drepturilor omului "nu sunt, din punctul meu de vedere, un început încurajator", a apreciat oficialul ONU.

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, care şi-a publicat scrisoarea deschisă pe Twitter, unde are aproximativ 25.000 de abonaţi, a enunţat şase principii fundamentale, printre care libertatea de expresie, protecţia vieţii private şi garantarea transparenţei.

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a preluat controlul Twitter pe 28 octombrie, după ce a cumpărat reţeaua de socializare pentru 44 de miliarde de euro. El a dizolvat imediat consiliul de administraţie, a concediat managerii precum şi aproximativ jumătate dintre cei 7.500 de angajaţi.

Elon Musk a promis că va favoriza libertatea de exprimare în detrimentul a ceea ce el consideră a fi politicile excesive de moderare a conţinuturilor practicate de reţeaua de socializare, acuzată până în prezent că a cenzurat astfel opinii conservatoare, inclusiv prin suspendarea contului fostului preşedinte republican american Donald Trump.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel