Belgia cere UE să ”oprească hemoragia” prețurilor ridicate la energie: Trebuie să demonstreze că este capabilă să își protejeze cetățenii, companiile

Premierul belgian, Alexander De Croo
Premierul belgian, Alexander De Croo

Premierul belgian, Alexander De Croo, a lansat miercuri un apel la adresa UE să ”oprească hemoragia” prețurilor ridicate la energie, prezentând în același timp o serie de măsuri naționale menite să reducă costurile pentru consumatori și să economisească resursele.

”În Europa, trebuie să avem o singură prioritate”, a subliniat oficialul belgian într-o conferință de presă. ”Doar printr-o decizie la nivel european vom reuși să reducem prețurile. Numai Uniunea Europeană poate opri hemoragia”, a declarat premierul belgian, Alexander De Croo, potrivit Calea Europeană.

Belgia se alătură astfel celorlalte țări din Uniune care au introdus reforme pentru a reduce prețurile la nivel național. De când Rusia a invadat Ucraina, premierul acestei țări a fost un vocal susținător al plafonării prețului la gaze naturale la nivelul Uniunii Europene, atrăgând atenția săptămâna trecută că ”următoarele cinci până la zece ierni vor fi dificile”.

Guvernul belgian intenționează să impună taxe excepționale asupra producătorilor de energie

În timp ce taxa va viza inițial sectorul nuclear, un grup de lucru va analiza și alți producători de energie, dar De Croo nu a precizat care sunt aceștia. Spania, Italia și Grecia au pus deja în aplicare măsuri similare, iar ideea câștigă teren și în Germania.

Belgia va reduce, de asemenea, consumul de energie în clădirile publice prin reducerea utilizării aerului condiționat sau stabilirea unui prag de 19 grade pentru încălzire. De asemenea, lumina în aceste clădiri va fi oprită între orele 19.00 și 6.00.

În egală măsură, guvernul poartă discuții cu sectorul financiar despre o eventuală sistare a achitării facturilor ipotecare pentru gospodăriile puternic afectate de creșterea prețurilor la energie și va colabora cu federațiile patronale pentru a identifica soluții pentru întreprinderi și pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

Belgia intenționează să prelungească până la finalul lunii martie măsurile energetice aflate deja în vigoare, precum un tarif social pentru familiile cu venituri mici, un TVA de 6% pentru electricitate, gaz și căldură, dar și reducerea accizei la benzină și motorină.

”Voi rămâne în contact cu Comisia Europeană pentru ca aceste măsuri să poată fi luate. Europa trebuie să demonstreze că este capabilă să își protejeze cetățenii, să își protejeze companiile”, a subliniat Alexander De Croo.

Miniștrii energiei din UE vor avea o reuniune de urgență pe 9 septembrie pentru a discuta despre criza energetică

Germania, cea mai mare economie europeană, este deschisă la discutarea unui sistem de plafonare a prețurilor la livrările de gaze la nivel european, a declarat o sursă din Italia pentru Reuters, citând un mesaj pe care ministrul german al economiei l-a transmis omologilor săi din UE.

Premierul italian, Mario Draghi, cel polonez, Mateusz Morawiecki, dar și cancelarul austriac, Karl Nehammer, au propus decuplarea prețului energiei electrice de cel la gazelor, o idee care pare să fie primită cu deschidere de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Dacă vă uitați la prețul energiei electrice, 94% din prețul energiei electrice este compus din alte lucruri, în principal gaz, decât ETS. ETS reprezintă doar 6%. Sau dacă vă uitați la evoluția prețului: Comparativ cu anul trecut, ETS a crescut cu 58%, în principal pentru că se folosește mai mult cărbune, dar gazul a crescut cu 580% – de zece ori. Prin urmare, ar trebui să ne ocupăm cu adevărat de factorul care determină această creștere a prețului energiei electrice”, a fost explicația înaltului oficial european oferită în intervenția sa la Summitul privind securitatea energetică de la Marea Baltică.

De altfel, președinta Comisiei Europene a făcut publică informația potrivit căreia instituția pe care o prezidează lucrează la o ”procedură de urgență și la reformarea structurală a pieței energiei electrice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel