Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi informează, prin intermediul siteu.lui instituţiei, că se află în căutarea unor experţi pentru a forma o comisie obiectivă care să analizeze teza de doctorat cu titlul 'Particularităţile criminalităţii organizate în România', susţinută de procurorul Codruţ Olaru.
Publicitate
'Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi (UAIC) anunţă că vor continua demersurile pentru a întocmi un punct de vedere în legătură cu suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat cu titlul 'Particularităţile criminalităţii organizate în România', susţinută de Codruţ Olaru pe 6 septembrie 2013', este anunţul postat pe siteul instituţiei de învăţământ superior. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul uaic.ro, pe 29 octombrie 2018 UAIC a primit de la Ministerul Educaţiei Naţionale notificarea cu privire la existenţa unei sesizări privind lucrarea de doctorat a lui Codruţ Olaru şi solicitarea de a transmite copii ale dosarului şi tezei, precum şi de a transmite un punct de vedere instituţional.
'Solicitarea a fost preluată de Comisia de Etică a Universităţii, care a demarat demersurile de stabilire a unei comisii de experţi la data de 15 noiembrie 2018. Deoarece Şcoala Doctorală de Drept a argumentat că nu poate nominaliza, în mod obiectiv, un număr de trei experţi care să poată face parte dintr-o astfel de comisie, la data de 07 decembrie 2018, UAIC a transmis Ministerului Educaţiei Naţionale o adresă în care se menţiona imposibilitatea Comisiei de Etică de a numi, în mod regulamentar, o comisie care să poată analiza în mod obiectiv teza de doctorat vizată de sesizarea de plagiat şi solicita aplicarea art. 69 alin. 2 teza finală din H.G. nr. 681/2011 privind codul studiilor universitare de doctorat, şi anume numirea de experţi externi pentru analizarea tezei de doctorat presupus plagiate.
De asemenea, la data de 21 decembrie 2018, Comisia de Etică a UAIC a transmis o solicitare de recomandare a unor experţi către universităţile membre ale Consorţiului Universitaria (Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara), solicitare la care s-a primit o singură nominalizare', se menţionează în postarea de pe siteul UAIC. Potrivit sursei citate, pe 13 februarie 2019, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi a transmis Ministerului Educaţiei Naţionale - Direcţia Generală Învăţământ Universitar, adresa nr. 2474, în care a invocat imposibilitatea de a constitui o comisie de analiză a tezei de doctorat vizate şi, implicit, de a transmite un punct de vedere şi a reluat solicitarea de numire a unor experţi externi, conform prevederilor art. 69 alin. 2 teza finală din H.G. nr. 681/2011. De asemenea, UAIC mai precizează că a anexat la adresa trimisă către MEN 18 documente, printre care o copie 'conform cu originalul' a tezei de doctorat, reglementările interne în vigoare la data înmatriculării la studii de doctorat a domnului Codruţ Olaru, informaţii privind autorul tezei şi copii ale documentaţiei aferente susţinerii publice a tezei de doctorat.
'Întrucât nu s-a putut desemna o comisie formată din experţi externi, Comisia de Etică a UAIC a reluat demersurile pentru desemnarea unei comisii interne, printr-o adresă transmisă la data de 02 iulie 2019 către Şcoala Doctorală de Drept din cadrul UAIC, care a reafirmat imposibilitatea de constituire a unei comisii de analiză. Pe cale de consecinţă, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi reia demersurile pentru identificarea de experţi atât interni cât şi externi pentru a forma o comisie care să poată analiza în mod obiectiv şi exprima un punct de vedere pertinent în legătură cu suspiciunea de plagiat care planează asupra tezei de doctorat cu titlul 'Particularităţile criminalităţii organizate în România', susţinută de domnul Codruţ Olaru', se mai menţionează în informarea postată pe pagina instituţiei de învăţământ superior.
Potrivit presei centrale, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU), organism al Ministerului Educaţiei Naţionale, a transmis un avertisment Universităţii din Iaşi cu privire la faptul că ar tergiversa din ianuarie 2018 analizarea tezei de doctorat a lui Olaru. Prin avertismentul din 25 iulie 2019, CEMU atenţionează UAIC că ar putea fi sancţionată inclusiv cu retragerea acreditării şcolii doctorale în Drept, ceea ce ar implica retragerea dreptului de a organiza concurs de admitere pentru noi doctoranzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu