UBS (UBSG.S) a declarat luni că a finalizat preluarea de urgență a rivalului local Credit Suisse (CSGN.S), creând o bancă elvețiană gigantică cu un bilanț de 1,6 trilioane de dolari și mai multă putere în gestionarea averii.
Publicitate
„Acesta este începutul unui nou capitol - pentru UBS, Elveția ca centru financiar și industria financiară globală”, au declarat CEO-ul UBS, Sergio Ermotti, și președintele Colm Kelleher, într-o scrisoare deschisă publicată în ziarele elvețiene.
Cea mai mare tranzacție bancară de la criza financiară globală din 2008 ar crea „provocări”, dar și „multe oportunități” pentru clienți, angajați, acționari și pentru Elveția, au spus aceștia.
Aceștia nu au vreo îndoială că se vor ocupa cu succes de preluare, se mai adaugă în scrisoarea.
Grupul va supraveghea active în valoare de 5.000 de miliarde de dolari, oferind UBS statutul de cel mai mare administrator de avere din lume, o poziție de lider pe piețele cheie unde altfel ar fi avut nevoie de ani de zile pentru a ajunge. Fuziunea pune, de asemenea, capăt istoriei de 167 de ani a Credit Suisse, afectată în ultimii ani de scandaluri și pierderi.
Cele două bănci au 120.000 de angajați în întreaga lume, deși UBS a spus deja că va reduce mai multe locuri de muncă pentru a micșora costurile și a profita de sinergii.
UBS a convenit pe 19 martie să cumpere creditorul la un preț redus de 3 miliarde de franci în stoc și până la cinci miliarde de franci în pierderi asumate, într-o operațiune de salvare orchestrată de autoritățile elvețiene pentru a preveni o criză bancară.
Vineri, UBS a încheiat un acord cu guvernul elvețian privind condițiile unui sistem de protecție public de 9 miliarde de franci elvețieni (10 miliarde de dolari) pentru pierderile din lichidarea unor părți din activitatea Credit Suisse.
UBS a încheiat afacerea în mai puțin de trei luni - un calendar strâns, având în vedere amploarea și complexitatea operațiunii - pentru a oferi o mai mare siguranță clienților și angajaților Credit Suisse și a preveni plecările.
Atât UBS, cât și guvernul elvețian au oferit asigurări că preluarea va aduce roade pentru acționari și nu va deveni o povară pentru contribuabil. Ei spun că salvarea a fost necesară și pentru a proteja poziția Elveției ca centru financiar, care ar avea de suferit dacă prăbușirea Credit Suisse ar declanșa o criză bancară mai amplă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu