În Cipru s-a renunțat la urmărirea penală a 15 ofițeri de poliție, care sunt suspecți de neglijenţă şi rasism în cazul dispariţiei a şapte femei şi copii străini.
Cipru a renunţat luni la urmărirea penală a 15 agenţi de poliţie, suspectaţi de neglijenţă şi rasism în cazul dispariţiei a şapte femei şi copii străini, între care o româncă şi fiica ei, victime ale unui ucigaş în serie, relatează Agerpres, citând AFP. Procurorii nu au putut demonstra "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că poliţiştii au dat dovadă de neglijenţă criminală, a explicat biroul procurorului general George Savvides într-un comunicat.
"Din jurisprudenţă rezultă clar că 'eroarea, oricât de gravă ar fi fost, neglijenţa, prostia, insuficienţa sau incompetenţa' nu ating nivelul unui act iresponsabil relevant pentru un delict de neglijare a datoriei", a declarat parchetul.
Eşecul de a asocia aceste dispariţii într-un caz de posibilă crimă nu relevă o "încălcare voluntară şi deliberată a datoriei", se menţionează în text. Nicos Metaxas, un militar cipriot-grec, ispăşeşte în prezent mai multe condamnări pe viaţă pentru uciderea a cinci femei şi doi copii între septembrie 2016 şi vara anului 2018. El a pledat vinovat în debutul procesului său, recunoscând că a ucis patru filipineze, inclusiv o femeie şi pe fiica ei, o româncă şi pe fiica ei, precum şi o nepaleză.
Dosare penale au fost deschise în luna mai anul trecut împotriva a 15 membri ai poliţiei de către predecesorul lui Savvides pentru presupusa "neîndeplinire a atribuţiilor lor oficiale". Ancheta "a scos la iveală o serie de probleme sistemice în cadrul poliţiei care ar putea fi legate de organizarea, instruirea şi capacităţile membrilor săi, precum şi o posibilă percepţie rasistă subiacentă", a subliniat totuşi Savvides. Dosarul a fost transmis poliţiei pentru eventuale măsuri disciplinare.
O anchetă independenta a analizat modul în care poliţia s-a ocupat de aceste dispariţii de cetăţeni străini, ale căror corpuri au fost găsite ulterior în două lacuri, pe un câmp şi într-un puţ de mină. Potrivit acestei anchete, poliţia a dat dovadă de neglijenţă, neluând în serios alertele cu privire la aceste dispariţii.
Ministrul justiţiei şi şeful poliţiei au fost constrânşi să demisioneze după acest caz, ieşit la lumină abia în 2019, după ce un turist a descoperit accidental primul cadavru, în timp ce făcea fotografii la un puţ de mină, la sud-vest de Nicosia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci