Fostul polițist Derek Chauvin, condamnat pentru uciderea lui George Floyd în mai 2020, și-a primit sentința.
Potrivit BBC, judecătorul Peter Cahill a dictat sentința fostului polițist pentru uciderea americanului de culoare în jurul orei 23:00 a României. Înainte să precizeze perioada pentru care va trebui să fie închis Chauvin, judecătorul a motivat cum a ajuns la durata de 270 de luni, mai precis peste 22 de ani de închisoare.
„Comentariile mele vor fi de fapt foarte scurte, fiindcă am motivat decizia în mare parte în scris”, a transmis judecătorul Cahill, indicând către documentul de 22 de pagini pe care l-a întocmit. Acesta a adăugat că, pentru el, analiza scrisă primează, nefiind de această dată cazul de „emoție sau simpatie”, ci de o „analiză juridică”.
„Chiar și așa, recunosc durerea simțită în această sală de judecată”, dar și din afara tribunalului, a mai spus Peter Cahill. Statele Unite ale Americii au fost rănite în sine de evenimentul nefericit de acum un an și o lună, însă „cel mai important este să recunoaștem durerea pe care familia Floyd a trăit-o”.
Judecătorul a mai menționat „abuzul de funcție și autoritate” pe care l-a exercitat Chauvin când l-a reținut pe Floyd, dar și „o cruzime specifică” față e afro-american.
Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European, a reacționat după ce un bărbat de origine romă a murit în Cehia după o intervenție a polițiștilor care seamănă foarte mult cu cea din cazul lui George Floyd.
"Un tânăr rom din Cehia a murit după ce un ofițer de poliție și-a ținut piciorul pe gâtul său timp de mai multe minute. Chiar dacă este greu să nu facem o paralelă cu ce s-a întâmplat în cazul lui George Floyd, luând în considerare consecințele tragice și reacțiile autorităților, acest caz este încă o dovadă a faptului că violența poliției nu este o soluție pentru rezolvarea unor probleme, ci, din contră, ea poate fi letală. UE trebuie să facă eforturi considerabile și să condamne acest fenomen.
Din păcate violența poliției alimentată și de ura împotriva romilor, în acest caz, a dus la moarte.Nu avem cum să nu reacționăm. Pe lângă acțiunile politice pe care le vom dezvolta în perioada următoare în Parlamentul European, mâine, de la 10, vom protesta în fața Parlamentului European. Ne vom ridica vocea împotriva violenței poliției, împotriva discriminării și a rasismului și vom cere autorităților să nu acopere adevărata cauză a decesului și să asigure o investigație clară, analizând, de asemenea, ura împotriva romilor ca o posibilă motivație a comportamentului violent al polițiștilor.", a scris Marius Tudor pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News