UCLA nu poate permite blocarea accesului studenților evrei de către protestatarii pro-palestinieni

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

O decizie recentă a unui judecător federal din Statele Unite a stabilit că Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) nu poate permite ca protestatarii pro-palestinieni să împiedice studenții evrei să acceseze clădirile, cursurile și serviciile campusului, relatează Reuters.

Aceasta este prima hotărâre judecătorească de acest fel care implică o universitate americană, în contextul demonstrațiilor legate de conflictul Israel-Gaza, care au avut loc pe numeroase campusuri din întreaga țară în acest an.

Ordinul preliminar emis marți de Judecătorul Districtual Mark Scarsi vine în urma unui proces intentat în luna iunie de trei studenți evrei. Aceștia au susținut că au fost blocați de la accesul în campus de către protestatari, pe baza religiei lor. Universitatea a argumentat că nu are responsabilitate legală în această problemă, deoarece protestatarii, și nu instituția, au împiedicat accesul studenților. De asemenea, UCLA a colaborat cu forțele de ordine pentru a împiedica încercările de a înființa noi tabere de protest.

Judecătorul Scarsi a stabilit că universitatea este obligată să nu ofere cursuri și acces la clădirile din campus în situațiile în care studenții evrei sunt blocați. Această hotărâre vine la scurt timp după ce judecătorul a cerut UCLA să elaboreze un plan de protecție a studenților evrei. Sistemul Universității din California, unul dintre cele mai mari sisteme publice de universități din SUA, lucrează, de asemenea, la crearea unor linii directoare la nivel de campus cu privire la proteste.

Yitzchok Frankel, student la drept la UCLA și unul dintre reclamanți, a salutat decizia instanței. „Niciun student nu ar trebui să se teamă că va fi împiedicat să intre pe campus din cauza faptului că este evreu”, a declarat Frankel. „Sunt recunoscător că instanța a ordonat UCLA să pună capăt acestui comportament rușinos anti-evreiesc.”

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al UCLA, Mary Osako, a afirmat că această decizie „ar împiedica în mod nejustificat capacitatea noastră de a răspunde evenimentelor de pe teren și de a satisface nevoile comunității Bruin”. Osako a subliniat, de asemenea, că universitatea ia în considerare toate opțiunile disponibile pentru a merge mai departe.

Această decizie vine într-un context mai amplu de proteste pe campusurile universitare din SUA, generate de conflictul dintre Israel și Hamas. La UCLA, tensiunile au crescut în luna mai, când forțele de ordine au ordonat dispersarea a peste o mie de protestatari care instalaseră o tabără pe campus. Această tabără a fost atacată peste noapte de contra-demonstranți, iar cel puțin 15 protestatari au fost răniți. În iunie, zeci de protestatari au fost arestați după ce au încercat să ridice o nouă tabără pe campus.

Purtătorul de cuvânt al UCLA, Mary Osako, a reiterat angajamentul universității de a promova o cultură de campus unde toți studenții se simt bineveniți și protejați de intimidare, discriminare și hărțuire. În prezent, universitatea colaborează cu autoritățile pentru a stabili linii directoare clare cu privire la protestele de pe campus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel