Ucraina: O nouă retragere a trupelor de pe linia frontului a fost amânată

Ucraina a anunţat luni amânarea unei noi retrageri a trupelor de pe linia de contact cu separatiştii proruşi din cauza încălcării armistiţiului de către aceştia, în contextul în care această retragere este una din ultimele condiţii pentru desfăşurarea unui important summit de pace cu Moscova, informează AFP.

'Dezangajarea trebuia să înceapă astăzi, 4 noiembrie', dar 'am fost constrânşi să o amânăm (...) până când armistiţiul de şapte zile va fi respectat', a indicat presei şeful diplomaţiei ucrainene Vadim Pristaiko. Această retragere constituie 'ultima condiţie pentru organizarea summitului cvadripartit' (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia), a precizat el. Retragerea simultană a forţelor ucrainene şi separatiste în trei mici sectoare de pe linia frontului în estul Ucrainei este o condiţie-cheie pusă de Kremlin pentru desfăşurarea unui summit la Paris în aşa-zisul 'format Normandia' între liderii ucrainean, rus, german şi francez şi aşteptat în noiembrie.

După dezangajarea în primul sector în vară, beligeranţii au procedat săptămâna trecută la o procedură similară în a doua zonă, în apropiere de localitatea Zolote din regiunea Lugansk. Pe fondul criticilor din media, armata ucraineană a sfârşit prin a recunoaşte că această operaţiune a început fără ca armistiţiul total de şapte zile să fie respectat. Luni, a treia etapă şi ultima era aşteptată să aibă loc în apropierea localităţii Petrivske, în regiunea Doneţk, dar observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au constatat la 30 octombrie 'încălcări ale încetării focului în interiorul zonei de dezangajare din Petrivske'.

Sub impulsul noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, hotărât să pună capăt cât mai repede acestui conflict, retragerea trupelor suscită o mare îngrijorare în Ucraina, în special în rândul naţionaliştilor şi foştilor combatanţi ai conflictului din Donbas, care o percep drept o 'capitulare' în faţa Kremlinului. Aflate în impas din 2016, summiturile în 'formatul Normandia' sunt destinate să facă să avanseze procesul de pace în estul Ucrainei, unde un conflict cu separatiştii susţinuţi de Moscova s-a soldat deja cu aproape 13.000 de morţi de la declanşarea sa cu cinci ani în urmă, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel