Ucraina: O petiţie pentru demisia noului preşedinte al ţării a fost semnată de mii de ucraineni

Învestit în funcţie de numai două zile, noul preşedinte ucrainean ales Volodimir Zelenski este deja contestat: o petiţie prin care i se cere demisia a adunat peste peste patru mii de semnături în doar 24 de ore, relatează joi portalul ucrainean Levîi bereg.

Petiţia electronică 'pentru demisia lui Volodimir Zelenski' a fost înregistrată pe site-ul oficial al preşedinţiei ucrainene, iar pentru a fi examinată ea trebuie să adune cel puţin 25.000 de semnături. Documentul a fost înregistrat de Mikhalski Vadim Petrovici la 22 mai. Joi, la ora difuzării ştirii, 4057 de persoane semnaseră petiţia online, conform site-ului Preşedinţiei ucrainene, informează Agerpres.

'Mult stimate Volodimir Alexandrovici, majoritatea voturilor care v-au fost acordate sunt voturi de protest. În realitate, nu aveţi sprijinul a 73% din alegători. Personalitatea Dumneavoastră nu uneşte majoritatea ucrainenilor care au opinii şi dorinţe diferite, în parte diametral opuse. Aţi consolidat protestul fără a oferi promisiuni şi orientări politice concrete, dar acum, după alegeri şi inaugurare, nu puteţi să nu aveţi o cale concretă. Însă primele declaraţii şi acţiuni i-au dezamăgit pe alegători', menţionează autorul petiţiei.

'În lipsa unor promisiuni pline de conţinut pentru popor, aţi început să atribuiţi propriile dorinţe voinţei poporului. Se creează o situaţie inacceptabilă când 'slujitorul poporului' nu are obligaţii morale faţă de poporul său care să fi fost formate în procesul preelectoral. Prin urmare, noi, poporul Ucrainei, vă cerem demisia imediat din postul de preşedinte al ţării', se mai spune în petiţie. Actorul de comedie Volodimir Zelenski a depus jurământul luni şi şi-a preluat imediat atribuţiile. Deja a doua zi, contrar prevederilor Constituţiei, el a emis un decret de dizolvare a Radei Supreme (parlamentul unicameral) şi a făcut, de asemenea, mai multe numiri controversate de personal.

O parte dintre susţinătorii săi i-au reproşat numirea avocatului Andrii Bogdan, un apropiat al oligarhului Ihor Kolomoiski, în calitate de şef al administraţiei prezidenţiale. După ce la întâlnirea cu preşedintele ucrainean, liderii grupurilor parlamentare au fost luni de acord cu dizolvarea parlamentului, a doua zi însuşi şeful legislativului Andrii Parubii a calificat drept neconstituţional decretul şefului statului privind dizolvarea Radei Supreme şi convocarea de alegeri anticipate la 21 iulie. Alegerile parlamentare la termen din Ucraina erau stabilite pentru 27 octombrie. Potrivit unor observatori de la Kiev, în lipsă de sprijin în parlament, Volodimir Zelenski se bazează în prezent doar pe susţinerea alegătorilor care l-au votat şi pe anturajul său şi o mică parte din clasa politică, însă dacă va mai face paşi controversaţi ar putea să piardă această susţinere din partea populaţiei. O parte dintre comentatori anticipau această situaţie conflictuală între noul preşedinte ucrainean şi vechile elite politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel