Ucraina a exportat peste 13 milioane de tone de mărfuri prin Marea Neagră, în ciuda amenințărilor rusești

FOTO: Tom Fisk/Pexels
FOTO: Tom Fisk/Pexels

Ucraina a anunțat sâmbătă că a reușit să exporte peste 13 milioane de tone de mărfuri începând cu luna august, odată cu deschiderea unui coridor de transport maritim pe Marea Neagră, ce a devenit esențial pentru comerțul țării, în ciuda amenințărilor repetate venite din partea Rusiei cu privire la posibile bombardamente, conform AFP.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandre Koubrakov, a precizat că aceste „13 milioane de tone” au fost transportate de aproximativ 400 de nave, subliniind importanța acestui succes și mulțumind armatei ucrainene și partenerilor internaționali pentru asigurarea funcționării coridorului „în condiții de agresiune militară”.

În ciuda provocărilor din 2023 în zona frontului, Ucraina a reușit să obțină succese remarcabile în Marea Neagră, cauzând daune semnificative flotei ruse, deși mult mai puternică.

Forțele armate ucrainene au reușit să mențină navele rusești departe de partea de sud-vest a Mării Negre și să redeschidă un coridor maritim crucial pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, ignorând amenințările cu bombardamentele.

Acest coridor a fost inaugurat în august, conectând porturile din sudul Ucrainei cu strâmtoarea Bosfor, la câteva săptămâni după ce Moscova a rupt acordurile privind exporturile de cereale între cele două țări aflate în conflict.

În urma acestor acorduri, aproximativ 33 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare ucrainene ar fi fost exportate prin Marea Neagră într-un an.

Această rută a devenit cu atât mai vitală în ultima vreme, deoarece mai multe rute terestre au fost blocate din cauza protestelor camionagilor polonezi, nemulțumiți de concurența considerată „neloială” din partea transportatorilor ucraineni.

Cu toate acestea, Rusia a continuat să amenințe că va viza navele care sosesc sau pleacă din porturile ucrainene, amenințând și infrastructura portuară și a cerealelor.

Într-un incident recent, o navă comercială sub pavilion panamez care se îndrepta spre un port ucrainean pentru a încărca cereale a fost afectată de o mină, soldându-se cu rănirea a doi marinari.

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat sâmbătă reușitele maritime ale Ucrainei, afirmând că forțele sale au reușit să „recucerească marea” în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel