Ucraina a început pentru prima dată să importe GAZE din Ungaria

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Ucraina a început pentru prima dată să importe gaze din Ungaria.

Pentru prima dată în istoria sa, Ucraina a început importurile fizice de gaz din Ungaria, a declarat Serhiy Makogon, șeful GTS Operator of Ukraine LLC, scrie Interfax. Potrivit acestuia, până acum GTS-ul Ucrainei putea funcționa doar în direcția Ungariei, dar după anumite măsuri tehnice a devenit posibilă transportul gazelor în ambele direcții.

„Ruta maghiară a devenit a doua rută garantată de aprovizionare cu gaze către Ucraina după Slovacia, chiar și în absența tranzitului. Deschiderea acestei rute a creat o oportunitate pentru comercianți de a organiza livrări de GNL lichefiat către Ucraina de la un terminal din Croația.”, a scris Makogon pe Facebook.

Un acord încheiat la sfârșitul lunii decembrie 2021 între operatorii OGTSU și FGSZ permite transportul a până la 8 milioane de metri cubi de gaz pe zi (2,9 miliarde de metri cubi pe an) din Ungaria până în Ucraina. Rezervarea capacităților garantate pentru transportul gazelor pe această direcție este valabilă până la data de 30 septembrie 2022. 

Se termină criza gazelor? Prețul gazelor naturale s-a prăbușit

La prima vedere, pare o veste bună faptul că prețurile europene la gazele naturale au scăzut abrupt după ce livrările rusești, pe o rută cheie care traversează Ucraina, și-au revenit.

Contractele la termen au scăzut cu până la 9,1%, deoarece livrările în Slovacia prin punctul de interconectare Velke Kapusany, la granița cu Ucraina, au revenit la niveluri normale, potrivit datelor operatorului de rețea Eustream. Livrările suplimentare din Rusia exercită presiuni asupra prețurilor în momentul în care vremea blândă reduce cererea și mai multe încărcături de gaze naturale lichefiate sosesc pe țărmurile europene.

Contractele futures europene la gaze au scăzut până la 79,96 euro pe megawatt-oră înainte de a reduce unele pierderi și de a se tranzacționa cu 8,4% mai jos, la 77,55 euro, la ora 9:45 a.m. la Amsterdam. Contractul echivalent din Marea Britanie s-a prăbușit cu 6,3% la 190,20 pence pe termie. Fluxurile de gaze rusești prin Polonia către Germania rămân suspendate, iar tensiunile geopolitice legate de Ucraina sunt încă la cote ridicate. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel