Ministerul ucrainean al Energiei a decis să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina, transmite Reuters.
'Atacurile cu rachetă de astăzi, care au lovit centralele termoelectrice şi sub-staţiile electrice au forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022, pentru a-şi putea stabiliza propriul său sistem energetic', a informat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet. Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa.
Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir. Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, a spus că atacurile de luni asupra sistemului energetic au fost 'cele mai ample de la debutul războiului'. Într-o transmisiune televizată, Halushchenko a declarat că atacurile cu rachetă 'asupra întregului lanţ de aprovizionare, au fost făcute pentru a face aprovizionarea cât mai dificil posibilă'.
În luna iunie a acestui an, Ministerul Energiei de la Kiev anunţa că, până la finele acestui an, speră să strângă 1,5 miliarde de euro de pe urma exporturilor de electricitate spre UE, principala sa piaţă de export pentru energie. La rândul său, grupul Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) a anunţat zilele trecute că în perioada 30 iunie - 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de hrivna (131 milioane de dolari) de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România.
Vezi și:
„Actele de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică”, a declarat președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.
Întreruperea aprovizionării cu energie asociată cu războiul din Ucraina ar putea provoca întreruperi de curent pe scară largă în Uniunea Europeană în această iarnă. Potrivit comisarului european pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, UE se pregătește pentru două scenarii, dintre care unul include potențialul de pene de curent pe scară largă în statele membre.
Primul scenariu este în curs de pregătire în cazul în care mai multe state membre se confruntă cu întreruperi de curent. Cu toate acestea, scenariul mai sever tratează posibilitatea ca întreruperile de curent să apară simultan în multe țări.
În cazul unor întreruperi în doar câteva țări, alte state putea interveni pentru a oferi asistență direcționată membrilor afectați, de exemplu, sub formă de generatoare de urgență, scrie The Washington Post.
Dar dacă ar exista întreruperi mai ample, Comisia Europeană ar fi nevoită să-și utilizeze rezervele strategice de energie, a explicat comisarul european într-un interviu pentru postul de radio german RND.
Oficialii europeni insistă că sunt mai bine pregătiți decât atunci când a început războiul din Ucraina. Rezervele de gaze naturale din Uniunea Europeană au atins capacitatea de aproape 90%, cu 15% mai mult decât anul trecut.
Cu toate acestea, trebuie făcut mai multe pentru ca statele să poată răspunde rapid la întreruperile bruște ale aprovizionării cu energie și să protejeze mai bine rețelele critice din Uniunea Europeană, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul discursului său la Parlamentul European de miercuri.
„Actele de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică”, a spus ea.
Lipsurile sunt frecvente în multe părți ale lumii, unde infrastructura nu poate face față unei supratensiuni, dar țările mai bogate din UE au puțină experiență în astfel de probleme. Experții avertizează, de asemenea, despre ce ar putea însemna pentru consumatori întreruperile de curent și rețelele mobile.
Orașele din Germania au început să economisească energie în vară. Printre altele, orașele au stins iluminatul monumentelor.
Parisul a început să stingă luminile Turnului Eiffel cu puțin timp înainte de miezul nopții, în loc de ora 1:00 a.m. Cu toate acestea, potrivit experților, astfel de pași sunt mai mult simbolici. Potrivit Radio France, consumul de energie pe noapte al Turnului Eiffel este echivalent cu consumul anual a doar 56 de francezi.
Potrivit agenției Reuters, consumatorii ar putea fi mai probabil afectați de întreruperile rețelei mobile. În septembrie, operatorul francez de rețea electrică a declarat că va trebui probabil să ceară consumatorilor să economisească energie în următoarele șase luni. În cazul vremii extreme, aceste economii ar trebui să fie de până la 15%.
În Germania, riscul penuriei de gaze naturale în această iarnă a scăzut pe măsură ce rezervoarele se umplu, notează Eurasia Group, o firmă de cercetare și consultanță a riscurilor politice. În același timp, grupul a avertizat că întreruperile scurte, regionale și controlate ale furnizării de energie electrică, cunoscute sub numele de „deconectare de urgență a circuitelor neprioritare”, reprezintă un risc, în special în părțile de sud ale Germaniei.
Cu toate acestea, o oprire de urgență a surselor de alimentare este mai puțin dăunătoare economiei decât întreruperile necontrolate de curent sau urgențele cu gaz. Deconectarea de urgență planificată permite industriei și gospodăriilor să se pregătească mai bine pentru întreruperi temporare și localizate, scrie RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News