Ucraina a preluat platforme de gaz în Marea Neagră. Bogdan Chirieac, apel la forțele armate: Dacă noi credem că Rusia stă și se uită la noi, ne înșelăm amarnic

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Analistul Bogdan Chirieac a comentat operațiunea ucraineană de preluare a mai multor platforme de gaz în Marea Neagră. Analistul a punctat o problemă fundamentală care reiese din situația actuală.

Un grup de comando ucrainean, compus din soldați ai serviciilor de informații militare și ai poliției de frontieră, a atacat și a preluat controlul unor platforme de extracție a gazului natural din Marea Neagră, aflate în apropierea Insulei Șerpilor. Ministerul de Interne de la Kiev, care a difuzat imagini din timpul misiunii, a declarat că ocuparea acestor platforme le oferă ucrainenilor o capacitate mai bună de a controla zone vaste din Marea Neagră.

"Forțele speciale ale Serviciului Poliției de Frontieră de Stat a Ucrainei, împreună cu Serviciul de Informații al Apărării al Ucrainei, recuperează platformele de producție de gaze din Marea Neagră. Cu eforturi titanice, unele dintre aceste instalații de importanță strategică, care ne servesc drept fortărețe maritime, au fost capturate și luate sub control. Păstrarea lor ne permite să controlăm o parte semnificativă a întinderii de apă și să ne consolidăm apărarea", explică Garda de Coastă ucraineană într-o postare pe X care însoțește imaginile din timpul acțiunii.

Contextul tensionat este marcat și de atacurile rusești desfășurate în partea de est a Ucrainei. Estul țării vecine a fost sub avertizare de atac aerian timp de mai mult de cinci ore, în urma bombardamentelor rusești, a anunțat armata ucraineană duminică dimineață. Moscova a efectuat mai multe serii de atacuri aeriene asupra capitalei Kiev și a altor orașe.

Analistul Bogdan Chirieac, într-o intervenție la România TV, a comentat acest subiect. Totodată, Bogdan Chirieac a punctat o problemă fundamentală care reiese din situația actuală, și anume cum își va apăra statul român platforma de extracție a gazului natural din Marea Neagră în fața unui eventual atac rusesc. România are potențialul de a ajunge "cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană", dar și Federația Rusă, cel mai probabil, va încerca să saboteze platforma printr-un atac neoficial sau indirect.

"Asta mă duce cu gândul, și ar trebui să ne ducă pe toți cu gândul, cum ne apărăm platformele noastre de extragere a gazului din Marea Neagră?"

"Este un episod în războiul dintre Rusia și Ucraina. Asistăm la o modalitate prin care Ucraina vrea să oprească mașina de război a Rusiei prin atacarea economiei acestei țări. Asta mă duce cu gândul, și ar trebui să ne ducă pe toți cu gândul, cum ne apărăm platformele noastre de extragere a gazului din Marea Neagră? Acum România extrage un miliard de metri cubi de gaz pe an din Marea Neagră, și, începând din 2026, asocierea OMV-Romgaz ar trebui să scoată 10 miliarde, făcând din România cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană. Asta înseamnă multă bogăție pentru România. Totuși, cum protejezi aceste platforme de extracție, să spunem, de ruși? Ei le pot ataca 'fără faptă', ca să spunem așa. Adică, le pot ataca fără un atac oficial, dar se întâmplă cumva să ne sară platforma în aer. Nu știu, ne ducem într-o zonă a iresponsabilității dacă forțele navale române, aviația navală română nu vor avea la timp oamenii, utilajele și armele necesare pentru a proteja tot timpul aceste platforme de extracție. Uite că se întâmplă. Ucraina o face deschis că își apără teritoriul. Insula Șerpilor, știți cum este, e la mijloc, dar este recunoscută oficial ca teritoriu ucrainean. Ce se întâmplă cu zona exclusivă economică care aparține României după ce a fost dată de Tribunalul Internațional? Cum o apărăm? Dacă noi credem că România devine cel mai mare producător de gaz din UE și Rusia stă să se uite la noi, atunci ne înșelăm amarnic. Forțele armate ale României trebuie să protejeze în permanență acele platforme", a explicat Bogdan Chirieac.

VEZI IMAGINI DIN TIMPUL MISIUNII:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel