Ucraina a pus embargou Ungariei, privind țițeiul rusesc. Peter Szijjarto (M. Externe), acuză: Probabil ”orchestrat de la Bruxelles”

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Peter Szijjarto, șeful diplomației ungare, arată acuzator spre Bruxelles: ”Un risc semnificativ pentru aprovizionarea cu energie”.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a afirmat că decizia Ucrainei de a opri livrările Lukoil către Ungaria și Slovacia a fost probabil ”orchestrat de la Bruxelles”, deoarece acesta ”nu poate suporta faptul că Ungaria nu a cedat în fața presiunilor”, scrie Agerpres, citând MTI.

Prezent la un eveniment organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Esztergom, ministrul a declarat că Uniunea Europeană ”a pierdut mult din putere”, dar ”cu siguranță nu este atât de slabă încât să tolereze ca o țară candidată să ia o decizie fără nicio consultare”, amenințând securitatea aprovizionării cu energie a două state membre ale UE.

Szijjarto a spus că acțiunea Ucrainei a afectat o treime din importurile de țiței ale Ungariei și 40-45% din importurile Slovaciei, ”un risc semnificativ pentru aprovizionarea cu energie”.

În plus, Croația a abuzat de poziția sa prin ”creșterea de mai multe ori a taxelor de tranzit” și limitând Ungaria la contracte pe termen scurt, a adăugat el.

Șeful diplomației ungare a declarat că Bruxelles-ul și Zagrebul ”nu ar trebui să dicteze traseul (resurselor) noastre energetice, așa cum nici noi nu le spunem altora”.

”Chiar dacă solidaritatea este unul dintre cuvintele cele mai des folosite în discursul politic european, Bruxelles-ul nu face nimic, în timp ce un candidat la aderare încearcă să pună două state membre într-o situație dificilă, iar un al treilea încearcă să profite de pe urma acestei situații”, susține Szijjarto.

Ministrul de Externe a declarat că criticile aduse Ungariei cu privire la abordarea sa față de Ucraina trebuie să fie respinse acum că aceasta primește 42% din energia sa electrică din Ungaria, care a primit peste 1,3 milioane de refugiați și aproximativ 1.500 de instituții sunt frecventate de copiii refugiaților, precum și ”în pofida faptului că Ucraina încalcă drepturile minorității etnicilor maghiari”, conform ministrului ungar.

Atât timp cât această situație persistă, nu poate fi vorba de plata a miliarde de euro din Instrumentul european pentru pace, a spus Peter Szijjarto, afirmând că denumirea acestuia ”este mai degrabă tragică decât amuzantă”.

Potrivit lui, Rusia a avansat între timp, în pofida faptului că aliații occidentali au livrat arme în valoare de multe miliarde de euro în Ucraina în ultimii doi ani și jumătate.

”Noi, printre puținii în Europa care pot vorbi cu oricine, avem sarcina de a redeschide canalele diplomatice și de a relua dialogul”, a spus el.

Ungaria a blocat embargoul petrolier asupra Rusiei, în 2022

Reamintim că în iunie 2022, la câteva luni de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, Ungaria a blocat embargoul petrolier  prin refuzul de a-l sancționa pe patriarhul Kirill. Patriarhul, considerat un aliat de lungă durată al președintelui Vladimir Putin, devenise unul dintre principalii susținători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, se sublinia în propunerea de sancțiuni înaintată statelor membre de la acel moment.

Embargoul a fost  măsura emblematică a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE care prevedea o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, între care șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, și excluderea a trei bănci ruse din sistemul financiar internațional Swift, între care Sberbank, principala instituție a țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel