Ucraina acuză Rusia de 'răpirea' directorului adjunct al centralei nucleare de la Zaporojie

Centrala Zaporojie ar fi ajuns în jurisdicție rusă. Un oficial instalat de Moscova în orașul ucrainen Energodar face anunțul - Foto Pexels
Centrala Zaporojie ar fi ajuns în jurisdicție rusă. Un oficial instalat de Moscova în orașul ucrainen Energodar face anunțul - Foto Pexels

Un director adjunct al centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), ocupată de Rusia încă din luna martie, a fost răpit de luni de forţele ruse şi este deţinut într-un loc necunoscut, a semnalat marţi Energoatom, compania de energie nucleară de stat ucraineană, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin urma să se întâlnească în cursul după-amiezii cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit Reuters şi AFP.

Într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Energoatom afirmă că acesta este Valeri Martîniuk, director adjunct pentru resurse umane, exprimându-şi îngrijorarea că acesta ar putea fi torturat.

'În acest fel, ruşii încearcă să obţină informaţii indispensabile despre dosarele personale ale angajaţilor pentru a forţa personalul ucrainean să lucreze cât mai repede posibil pentru Rosatom (Agenţia nucleară rusă). Ocupanţii recurg literalmente la tortură şi la intimidare împotriva personalului centralei de la Zaporojie', susţine Energoatom, citat de publicaţia Ukrainska Pravda.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentariu din partea Reuters. Energoatom a lansat un apel către şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi întreaga comunitate internaţională, cerând 'să ia toate măsurile posibile' pentru a ajuta la eliberarea lui Martîniuk. Nici AIEA nu a răspuns imediat la o cerere de a face un comentariu cu privire la acest caz.

AIEA, Rafael Grossi, avea programată pentru marţi o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, potrivit Kremlinului. Acest incident intervine după reţinerea în acelaşi mod a fostului director al centralei nucleare din Zaporojie, Igor Muraşov, la 1 octombrie. Grossi a anunţat eliberarea sa la 3 octombrie, după care AIEA a declarat că Muraşov nu va mai reveni la sarcinile sale de şef al centralei.

Uzina, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost preluată sub control de forţele ruse încă în primele zile ale invaziei, dar centrala este în continuare operată de personal ucrainean. Rusia a anunţat săptămâna trecută că doreşte ca personalul său să preia controlul uzinei, ceea ce a fost respins de şeful Energoatom, Petro Kotin.

Kotin a preluat personal funcţia de director al centralei şi a declarat că deciziile privind funcţionarea acesteia vor fi luate la Kiev. Cu câteva zile în urmă, premierul rus Mihail Mişustin, în urma deciziei preşedintelui Vladimir Putin, a semnat un 'ordin executiv' destinat să 'legitimizeze' transferul centralei nucleare capturate Zaporojie 'în proprietatea' Federaţiei Ruse.

Media ucrainene au relatat marţi că ocupanţii ruşi şi-au adus la centrala din Zaporojie 'propriul director' pe care vor să-l instaleze în funcţie, iar personalului ucrainean i se cere să încheie noi contracte de muncă.

Şeful AIEA a declarat joi, în timpul vizitei sale la Kiev, că centrala de la Zaporojie, confiscată de Rusia, rămâne o întreprindere ucraineană. Grossi urmează să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei) în special cu privire la subiectul delicat al securităţii centralei. De luni de zile, Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente în perimetrul uzinei, care se află nu departe de linia frontului, notează Agerpres.

Citește și - Turcia, apel către Kiev şi Moscova înaintea întrevederii Erdogan-Putin

Turcia a lansat marţi un apel către Rusia şi Ucraina la încetarea focului, apel ce intervine înainte de o întâlnire preconizată în cursul săptămânii la Astana (capitala Kazahstanului) între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin, potrivit AFP. 

Membră NATO, Turcia a rămas pe o poziţie neutră de la începutul conflictului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în 24 februarie şi menţine relaţii bune cu cei doi vecini ai săi de la Marea Neagră.

Ankara a jucat un rol-cheie în schimbul de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina, precum şi în încheierea, în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări permiţând reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor. În două rânduri, Turcia a reunit pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni pentru discuţii. Vezi continuara aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel