Ministrul ucrainean al Agriculturii pune sub semnul întrebării exportul de cereale din cauza războiului din Ucraina. Acest lucru ar putea provoca o criză la nivel mondial, cele mai afectate urmând să fie țările dependente de exporturile din Ucraina.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, dar conflictul pune presiune asupra producției și exportului de produse alimentare.
Sâmbătă, ministrul ucrainean al Agriculturii a declarat că situația privind exportul de cereale se înrăutățește „pe zi ce trece", anunță Sky News.
Acest lucru ar putea fi îngrijorător pentru țările importatoare care se bazează pe această resursă pentru producția de alimente.
Ministrul a adăugat că producția nu este afectată în zone din Ucraina care nu au fost ocupate, dar singura modalitate de a rezolva criza este de a pune capăt războiului.
Cantitatea de floarea soarelui recoltată în acest an de Ucraina ar putea scădea cu 42%, până la 9,6 milioane de tone, ca urmare a diminuării semnificative a suprafeţelor însămânţate în urma invaziei ruseşti, au prognozat miercuri analiştii firmei de consultanţă în agricultură APK-Inform, informează Reuters.
Ucraina este lider mondial în ceea ce priveşte culturile de floarea soarelui şi exporturile de ulei de floarea soarelui.
Potrivit APK-Inform, suprafaţa însămânţată cu floarea soarelui în Ucraina ar putea scădea în 2022 până la minimumul ultimilor 13 ani, undeva între 4,2 şi 4,4 milioane de hectare, cu 35% mai puţin faţă de nivelul din 2021.
"Reducerea este cauzată de faptul că o mare parte din luptele din Ucraina sunt concentrate în principalele regiuni unde se cultivă floarea soarelui", susţine firma de consultanţă.
De asemenea, APK-Inform estimează că recolta de rapiţă a Ucrainei ar putea scădea cu 19%, până la 2,52 milioane de tone, în timp ce producţia de soia ar putea scădea cu 23% până la 2,74 milioane de tone.
Recent, ministrul ucrainean al Agriculturii, Roman Leshchenko, a declarat că suprafaţa însămânţată cu culturi de primăvară ar putea să se înjumătăţească în acest an, comparativ cu nivelul din 2021, până la aproximativ şapte milioane de hectare, faţă de 15 milioane de hectare preconizate înainte de invazia rusească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News