Ucraina a declarat miercuri că a distrus poduri pontoane rusești folosind arme fabricate în SUA, ca parte a apărării sale în cadrul incursiunii în regiunea Kursk din Rusia. În același timp, Moscova a afirmat că forțele sale au oprit avansul forțelor ucrainene în acea zonă și au câștigat teren în estul Ucrainei, potrivit Reuters.
De la traversarea neașteptată a graniței în regiunea Kursk pe 6 august, Kievul a raportat o serie de succese pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, Rusia a făcut progrese constante în estul Ucrainei, exercitând presiune asupra trupelor ucrainene, epuizate după doi ani și jumătate de lupte.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană răspunde avansului rusesc prin întărirea forțelor sale în jurul orașului Pokrovsk, un punct central al înaintării rusești în estul Ucrainei. Într-unul dintre discursurile sale televizate, Zelenski a cerut aliaților Ucrainei să își respecte angajamentele de a trimite muniții pentru armata ucraineană, subliniind că acest lucru este esențial pentru apărare.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, un aliat apropiat al Ucrainei, a declarat că se așteaptă ca ofensiva ucraineană în regiunea Kursk să fie „o operațiune foarte limitată în ceea ce privește spațiul și probabil și în ceea ce privește timpul”, adăugând că Berlinul nu a fost consultat în prealabil.
Deși Ucraina a păstrat secretă strategia sa generală în regiunea Kursk, a declarat că a creat o zonă tampon într-o regiune folosită de Rusia pentru a lansa atacuri transfrontaliere asupra Ucrainei. Un videoclip postat de forțele speciale ucrainene a arătat lovituri asupra mai multor treceri pontoane în regiunea Kursk, unde Rusia a raportat că Ucraina a distrus cel puțin trei poduri peste râul Seym în încercarea de a menține teritoriul capturat.
„Unde 'dispar' podurile pontoane rusești din regiunea Kursk? Operatorii... le distrug cu precizie,” a declarat Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei pe canalul de Telegram. Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că Kievul a făcut câștiguri teritoriale mai mari în regiunea Kursk decât cele realizate de Moscova în Ucraina în acest an. Rusia a calificat incursiunea drept o escaladare a conflictului.
Ucraina a trecut prin granița rusă în regiunea Kursk pe 6 august, într-o încercare de a forța Moscova să redirecționeze trupele din restul frontului, deși forțele ruse au continuat să avanseze în ultimele zile. Rusia a cucerit așezarea Zhelanne, aflată la mai puțin de 20 km est de centrul de transport Pokrovsk, conform Ministerului Apărării rus.
Ambele părți au raportat atacuri majore cu drone. Ucraina a declarat că a interceptat 50 din cele 69 de drone lansate de Rusia, în timp ce Moscova a afirmat că apărările sale antiaeriene au distrus 45 de drone deasupra teritoriului rusesc, inclusiv 11 deasupra regiunii Moscova.
Raportând înapoi la Moscova, generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Akhmat din Cecenia și adjunctul șefului departamentului militar-politic al Ministerului Apărării, a declarat că Rusia a oprit incursiunea ucraineană. „I-am oprit și am început să-i împingem înapoi,” a declarat Alaudinov pentru televiziunea de stat Rossiya. El a spus că forțele ucrainene se regrupează și ar putea lansa în curând un nou atac, dar nu a oferit alte detalii.
Rusia a declarat în repetate rânduri că ofensiva ucraineană a fost oprită. Ucraina continuă să raporteze câștiguri, afirmând că a capturat 92 de așezări pe o suprafață de peste 1.250 de kilometri pătrați.
Armata ucraineană, care nu a înregistrat câștiguri semnificative pe propriul teritoriu de la sfârșitul anului 2022, a primit un impuls moral important din această incursiune. Roman Kostenko, secretarul comitetului de apărare națională al parlamentului ucrainean, a declarat că prioritatea Rusiei rămâne capturarea regiunii Donețk, în ciuda incursiunii, și că nu își retrage trupele din apropierea orașului Pokrovsk pentru a acționa ca întăriri.
„Inamicul a început într-adevăr să transfere unele trupe... Dar au o poziție principială - să nu retragă trupele din direcția Pokrovsk,” a declarat Kostenko.
Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Ucraina, un think-tank din Kiev, a declarat că atacurile asupra podurilor și pontoanelor ar ajuta Ucraina să construiască o linie defensivă de-a lungul râului. „Aceasta este o oportunitate de a o face mai stabilă, sistemică, pregătită să respingă atacurile rusești,” a declarat el într-o intervenție la televiziunea națională.
Sursa citată a reușit să confirme că cel puțin un pod ponton a fost aparent distrus. Probabil a fost instalat între 14 și 17 august între așezările rusești Zvannoe și Glushkovo, după ce două poduri au fost distruse sau avariate anterior. Trecerea, aflată la aproximativ 14 km de graniță, a dispărut până pe 19 august, conform imaginilor din satelit. Fumul era de asemenea vizibil în imagini din acea zi.
Declarația ucraineană a menționat că sistemele de rachete HIMARS fabricate în SUA au fost folosite ca parte a operațiunilor de perturbare a logisticii rusești în regiunea Kursk, aceasta fiind prima declarație oficială a Kievului care recunoaște utilizarea acestei arme în timpul incursiunii. Washingtonul nu a comentat direct utilizarea armelor fabricate în SUA în regiunea Kursk, dar a declarat că politicile SUA nu s-au schimbat și că Ucraina se apără împotriva invaziei continue a Rusiei.
Deși aliații au interzis Ucrainei să efectueze atacuri de lungă durată cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei, au permis Kievului să le folosească pentru a lovi zone de frontieră de când Rusia a lansat o nouă ofensivă în regiunea Harkov în această primăvară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci