Ucraina ar fi intrat pe teritoriul Federației Ruse cu mai multe trupe.
Vladimir Putin a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate, acuzând Ucraina de lansarea "unei alte provocări majore". Ucrainenii ar fi intrat pe teritoriul Rusiei, regiunea Kursk, într-o operațiune militară. Potrivit bloggerilor militari ruși aceștia ar fi avansat deja 10 km. Totodată, ei susțin că armata Kievului ar fi luat și prizonieri, fiind o informație neverificată.
Liderul de la Kremlin a afirmat că solicită "guvernului să se ocupe urgent de această problemă". Vladimir Putin s-a văzut înainte de ședință cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, cu fostul președinte al Rusiei, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev și cu secretarul general al Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut că luptele pentru respingerea trupelor ucrainene care au pătruns în Kursk continuă deja pentru a doua zi consecutiv. Totodată, alți bloggeri de pe internetul rusesc afirmă că ar fi alți luptători, voluntari pentru libertatea Rusiei. Informația este încă neconfirmată.
Kievul păstrează tăcerea asupra acestei operațiuni. Moscova a declarat că trupele, sprijinite de 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate de luptă, au trecut frontiera în apropierea orașului Sudzha, la 10 km de linia frontului.
În comentariile televizate difuzate miercuri după-amiază, șeful Statului Major al Rusiei, Valery Gerasimov, i-a spus președintelui Putin că "avansul" în regiunea Kursk a fost oprit, iar forțele ruse "continuă să distrugă adversarul în zonele direct adiacente frontierei ruso-ucrainene".
Gerasimov a mai spus că până la 1000 de trupe ucrainene au intrat în regiune cu scopul de a prelua controlul asupra zonei din jurul orașului Sudzha și că forțele ruse au ucis deja 100 de oameni și au rănit alți 215.
Mii de locuitori și-au părăsit casele din regiune, au declarat oficialii.
Vorbind înaintea reuniunii de securitate, Putin a acuzat forțele ucrainene că "trag fără discernământ" în clădiri și reședințe civile.
Luptele ar fi avut loc în diferite sate de pe teritoriul Rusiei pe parcursul zilei de marți. Acestea au fost urmate de atacuri aeriene ucrainene care au ucis trei civili și au continuat în cursul nopții, au declarat autoritățile ruse.
Douăzeci și patru de persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite în bombardamentele ucrainene asupra regiunii de frontieră, a declarat Moscova.
Miercuri, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a împiedicat forțele armate ucrainene să avanseze "adânc în teritoriul rus" în regiunea Kursk și a declarat că a distrus mai multe drone ucrainene în cursul nopții.
Cu toate acestea, o serie de alerte aeriene au continuat să fie emise în Kursk, unde autoritățile locale au îndemnat locuitorii să își limiteze mișcările și toate evenimentele publice au fost anulate.
Imagini postate online - și verificate de BBC - au arătat avioane de luptă zburând la joasă înălțime deasupra regiunii marți, cu fum ieșind din zonele de la sol.
Guvernatorul regional în exercițiu, Alexei Smirnov, a declarat că l-a informat pe președintele rus Vladimir Putin cu privire la situație, despre care a spus că este sub control.
Smirnov a mai spus că mii de persoane au părăsit zonele din regiune. Acestea ar fi fost atacate. El a adăugat că medici din Moscova și Sankt Petersburg sunt pe drum pentru a oferi asistență.
Kievul nu a comentat încă niciunul dintre rapoartele privind evenimentele din Kursk.
Un colonel din armata ucraineană, Vladislav Seleznyov, a declarat pentru canalul Nexta că atacul a fost "preventiv", în condițiile în care aproximativ 75 000 de soldați ruși continuă să se adune în apropierea frontierei.
După o incursiune transfrontalieră majoră a Rusiei în nord-estul regiunii Harkov în mai, au existat temeri că Moscova ar putea încerca același lucru în regiunea Sumy, mai la nord.
Având în vedere că Ucraina pare să fi capturat mai multe așezări și autostrăzi, este posibil ca aceste ambiții să fie alimentate de pierderile recente.
Însă, având în vedere că forțele ucrainene sunt deja suprasolicitate și depășite numeric, unii analiști militari pun la îndoială înțelepciunea unor astfel de raiduri transfrontaliere.
Aceasta nu este prima incursiune în Rusia a luptătorilor cu baza în Ucraina. Unele grupuri de ruși anti-Kremlin au lansat raiduri anul trecut, care au fost respinse.
Forțele au trecut din nou în regiunile Belgorod și Kursk în martie, unde au avut loc ciocniri cu forțele de securitate ruse, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu