Ucraina ar îndeplini 2 dintre cele 7 condiții pentru lansarea discuțiilor de aderare la UE

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un raport al Uniunii Europene va spune săptămâna aceasta că Ucraina a îndeplinit două din șapte condiții pentru a începe negocierile de aderare, au declarat două surse UE pentru Reuters, executivul blocului fiind gata să evidențieze progresele înregistrate în ciuda războiului declanșat de invazia Rusiei.

 

Într-o mișcare extrem de simbolică, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat oficial la aderare în urmă cu un an - la patru luni după ce Rusia, stăpânul din era sovietică al Kievului, a atacat țara pe fondul eforturilor țării vecine de a urmări integrarea europeană.

Însă UE a stabilit șapte condiții - inclusiv reforma judiciară și combaterea corupției endemice - pentru a lansa negocierile de aderare. Ucraina a cerut ca discuțiile să înceapă anul acesta.

Raportul executiv al Comisiei Europene este o piatră de hotar în acest proces, în care susținătorii încercării Ucrainei de aderare rapidă la UE speră să culmineze cu decizia celor 27 de țări membre ale blocului, în decembrie, de a începe discuțiile cu Kievul.

Doi înalți oficiali ai UE care au fost informați cu privire la raportul care nu a fost făcut public, au declarat că Ucraina a îndeplinit până acum două dintre criterii. Unul dintre oficiali a spus că acestea sunt legate de reforma judiciară și legea mass-media și a adăugat că accentul în raport a fost pus pe aspectele pozitive.

"Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv", a spus persoana, care a vorbit sub condiția anonimatului. „Nu este vorba despre înfrumusețarea realității, ci despre recunoașterea progresului, au existat cazuri proeminente de combatere a corupției, de exemplu.”

În ultimele luni, Ucraina a investigat mai multe cazuri de corupție la nivel înalt, care au dus inclusiv la reținerea șefului Curții Supreme din cauza unei presupuse mite de 2,7 milioane de dolari.

Dincolo de eforturile mai puternice de combatere a corupției, alte criterii includ reforme la Curtea Constituțională a Ucrainei și la aplicarea legii, măsuri împotriva spălării banilor, precum și legi pentru a controla oligarhii și a proteja drepturile minorităților naționale.

O a treia sursă, de asemenea, un oficial al UE familiarizat cu recomandările blocului către Ucraina privind statul de drept, a adăugat:

"În ceea ce privește reformele, paharul ar fi pe jumătate plin, nu am adopta vreodată un ton negativ față de Ucraina. Reformele sistemului judiciar au înregistrat unele progrese, deși mai sunt unele obiective cheie de realizat. Nu toate aspectele sunt satisfăcătoare".

Oficialul a subliniat că Ucraina a numit noi șefi ai Parchetului Specializat Anticorupție și ai Biroului Național Anticorupție, după cum este necesar, deși legea sa anti-oligarhi din 2022 a fost considerată insuficientă.

Raportul - prezentat ca o actualizare intermediară înainte de o evaluare mai oficială în octombrie - va fi adresat miercuri celor 27 de reprezentanți naționali ai UE în centrul blocului european, și apoi în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor europene la Stockholm, joi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel