Ucraina, atac surpriză în sud. Kievul a stabilit un cap de pod pe malul stâng al Niprului

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Acțiunile contraofensive ale Ucrainei continuă și în această toamnă, pe fondul vremii favorabile.

Rusia a construit apărări puternic fortificate, stratificate cu mine de-a lungul întregului front, dar mai ales în regiunea sudică Zaporojie, conform rte.

În prezent, forțele ucrainene de la sud de orașul Herson au stabilit un mic cap de pod de-a lungul malului estic al râului Nipru și se luptă pentru a împinge armata rusă mai la sud.

În timpul iernii, Niprul va îngheța, facilitând lansarea operațiunilor unităților maritime ale Ucrainei pe malul de est.

„Trebuie să trecem prin liniile rusești de apărare până la Tokmak, iar după Tokmak ar putea exista un spațiu operațional pentru un nou succes”, a declarat Mykhailo Samus, directorul New Geopolitics Research Network, un think tank cu sediul la Kiev.

Stabilirea capului de pod pe malul stâng al râului Nipru poate fi considerat o surpriză a contraofensivei Ucrainei, după ce Kievul a încercat și a reușit până acum într-o oarecare măsură să elibereze mai multe localități la sud de Velyka Novosilka și Orihiv.

Tokmak este un oraș mic din regiunea Zaporojie, în prezent în zona de ocupație a Rusiei și la aproximativ 40 km sud de linia frontului pe râul Nipru.

Institutul Regal al Serviciilor Unite din Londra evaluează că o descoperire ucraineană față de Tokmak este „foarte improbabilă” până la sfârșitul acestui an, cu excepția cazului în care forțele ruse decid să se retragă.

Strategia militară a Ucrainei este de a tăia zona de ocupație rusă în două, creând astfel două teatre separate de luptă. Problema este însă că Kievului îi lipsește superioritatea aeriană.

Danemarca, Olanda și Norvegia au convenit să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16 până la începutul anului viitor, în timp ce piloții ucraineni sunt pregătiți în prezent în Statele Unite pentru a pilota F-16.

Natura lentă și de uzură a luptei de-a lungul liniilor de apărare puternic minate ale Rusiei a făcut ca până acum Ucraina să nu reușească să se folosească de întregul potențial al tancurilor Leopard II furnizate de Occident, cunoscute pentru viteza și mobilitatea lor robustă.

De asemenea, dronele, folosite de ambele părți, au împiedicat utilizarea tancurilor în război.

Coloanele tancurilor pot fi observate cu ușurință de drone și vizate de artilerie. Forțele ucrainene au folosit această tactică pentru a avea un efect letal asupra coloanelor de tancuri rusești din afara Kievului în prima fază a războiului.

Taras Berezovets, un căpitan și ofițer de presă al Forțelor Speciale ale Ucrainei, a declarat pentru RTÉ News că mai multe operațiuni ofensive ale armatei ucrainene vor avea loc în lunile următoare.

Vorbind la telefon de pe frontul de est, el a spus că unitatea sa „așteaptă cu nerăbdare campania de iarnă” și că actuala contraofensivă a avut „destul de mult succes”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel