Ucraina susține că podul care leagă peninsula Crimeea de Rusiea este „ilegal“ și trebuie „demontat“.
Un înalt oficial ucrainean a cerut ca podul principal al Moscovei care leagă Crimeea controlată de Kremlin de Rusia continentală să fie „demontat”, în urma mai multor atacuri asupra peninsulei.
Podul de 19 kilometri (12 mile), inaugurat în 2018 de președintele rus Vladimir Putin, este coridorul terestru militar și civil cheie al Moscovei către peninsulă, teritoriu ocupat în 2014.
„Podul este un obiectiv ilegal”, a spus consilierul prezidențial Mykhaylo Podolyak pe rețelele de socializare.
„Deci trebuie demontat. Nu este important cum – voluntar sau nu”, a adăugat el, sugerând că podul Kerci ar putea deveni o țintă militară pentru forțele ucrainene, conform AlJazeera.
În noaptea dintre 16 și 17 august 2022 guvernatorul Crimeei și prim ministrul peninsulei Serghii Aksionov împreună cu Vladimir Konstantinov, președinte al Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, ar fi părăsit peninsula. Informația e dată de agenția ucraineană Unian, care citează Channel 24.
Potrivit sursei citate, serviciile de informații ucrainene nu pot stabili locația celor doi înalți oficiali ruși ai peninsulei Crimeea anexată ilegal în martie 2014.
Agenția ucraineană de presă scrie despre suspiciuni că aceștia au părăsit Crimeea în urma unui apel venit de la Moscova care i-ar fi informat că viața acestora era în pericol. Jurnaliștii ucraineni au relatat că oficialii ruși au părăsit Crimeea alături de familii.
Informația nu e confirmată din surse oficiale.
Cei doi ar fi părăsit Crimeea ca urmare a închiderii Podului Crimeii, după ce în ultimele zile zeci de mașini au blocat podul în încercarea de a părăsi insula (citește AICI).
A fost realizat în perioada 21 – 28 iulie 2022, prin metoda CATI. În ceea ce privește instituțiile internaționale, NATO stă cel mai bine la capitolul încredere.
Încrederea este mult peste medie: 60%. NATO este una din cele mai de încredere instituții în ochii românilor. Unul dintre motive este consecința izbucnirii războiului din Ucraina. În orice caz, nivelul de încredere este constant și ridicat, în intervalul 50% - 60%, peste media instituțiilor interne, cu excepția începutului anilor 2000.
De încrederea românilor se bucură și SUA: ușor peste medie, aproape jumătate (46%). A fost o revenire puternică, după niveluri foarte scăzute (aproape minim istoric) în perioada precedentei guvernări (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News