Ucraina cere Germaniei să deblocheze furnizarea de arme de către alte țări.
Guvernul Ucrainei cere Germaniei să înceteze blocarea furnizării de arme de către țările terțe. Acest lucru a fost anunțat în cadrul unei ședințe de informare de către ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, scrie Interfax.
"Am cerut guvernului german să înceteze blocarea aprovizionării cu arme de către alte țări. De exemplu, cererea guvernului estonian de a furniza Ucrainei arme fabricate în RDG", a spus el, adăugând că "Germania refuză".
Germania, potrivit acestuia, blochează și furnizarea de arme către Ucraina prin intermediul NSPA, o agenție specială care permite achiziționarea transparentă de arme.
„Vă rugăm să nu ne blocați capacitatea de a ne apăra”, a spus Reznikov.
În același timp, potrivit acestuia, informații despre furnizarea a 5.000 de căști către Ucraina mai există doar la nivel de declarații. „Nu am primit niciun răspuns scris”, a spus el.
La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul german al apărării, Christina Lambrecht, a anunțat că Germania va furniza Ucrainei 5.000 de căști militare de protecție. În același timp, potrivit ziarului Welt, Ucraina a cerut veste de protecție și 100.000 de căști.
Cancelarul german Olaf Scholz a spus în repetate rânduri că Germania nu furnizează partenerilor arme letale și că poate vorbi doar despre echipament militar de protecție.
Experții lansează patru scenarii prin care Rusia ar putea ataca Ucraina. Unul dintre acestea susține că invazia ar putea fi făcută prin Republica Moldova. Și Insula Șerpilor este punct strategic important. Este situată în apropierea graniței Ucrainei cu România.
Atacuri cibernetice și sabotaj. Presa bulgară scrie că aceste tipuri de atac ar fi cele mai accesibile pentru Vladimir Putin. Atacurile cibernetice ar putea fi folosite pentru a destabiliza situația din Ucraina și s-ar putea manifesta prin întreruperea energiei electrice, închiderea băncilor și a bancomatelor, provocarea unui haos general în transportul public sau acțiuni care ar dăuna întreprinderilor și totodată și economiei Ucrainei. În plus, separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei ar putea primi finanțare din partea armatei ruse, dar și arme pentru a-și consolida atacurile asupra forțelor de la Kiev. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu