Ucraina cere Mexicului să-l aresteze pe Putin. Cum s-ar putea petrece asta

Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images
Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images

Ambasada Ucrainei în Mexic a cerut oficial Guvernului mexican să îl aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, în cazul în care acesta va participa la ceremonia de învestire a președintei alese Claudia Sheinbaum.

Solicitarea vine în contextul în care Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus pentru crime de război, printre care și deportarea ilegală a unor copii în Rusia.

"Avem încredere că Guvernul mexican va respecta mandatul internațional de arestare și îl va preda organelor judiciare ale ONU la Haga", a declarat ambasada Ucrainei într-un comunicat emis miercuri. Claudia Sheinbaum, prima femeie aleasă președintă a Mexicului, urmează să fie învestită în funcție pe 1 octombrie, iar invitațiile la ceremonie au fost trimise atât lui Vladimir Putin, cât și omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin în martie 2023, acuzându-l de crime de război. Mexicul, ca semnatar al Statutului de la Roma, tratatul care a pus bazele CPI, are obligația de a-și supune jurisdicției penale persoanele acuzate de astfel de crime internaționale.

Viitorul ministru mexican de Externe, Juan Ramon, a declarat că invitarea lui Putin este o "practică protocolară". În același timp, ambasada Ucrainei în Mexic l-a catalogat pe Vladimir Putin drept un "criminal de război" care trebuie să răspundă în fața justiției pentru invazia Ucrainei din februarie 2022.

Situația tensionată din Rusia

Într-o altă dezvoltare recentă, președintele rus Vladimir Putin a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate, acuzând Ucraina de lansarea unei "provocări majore". Se presupune că trupe ucrainene ar fi intrat pe teritoriul rus, în regiunea Kursk, într-o operațiune militară. Potrivit unor surse ruse, aceste trupe ar fi avansat deja 10 kilometri și ar fi luat prizonieri.

Vladimir Putin a cerut guvernului să se ocupe urgent de situație. Întâlnirea a inclus discuții cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, fostul președinte Dmitri Medvedev și secretarul general al Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu. Ministerul rus al Apărării a recunoscut că luptele pentru respingerea trupelor ucrainene continuă deja pentru a doua zi consecutiv.

Locuitorii din regiunea Kursk au fost sfătuiți să își limiteze mișcările, iar toate evenimentele publice au fost anulate. Guvernatorul regional, Alexei Smirnov, a informat că mii de persoane și-au părăsit casele, iar medici din Moscova și Sankt Petersburg sunt în drum spre regiune pentru a oferi asistență.

Până în prezent, Kievul nu a comentat oficial despre evenimentele din Kursk. Un colonel ucrainean a declarat că atacul a fost preventiv, având în vedere adunarea a aproximativ 75.000 de soldați ruși în apropierea frontierei. Analistii militari sugerează că raidurile transfrontaliere ar putea fi o strategie riscantă, având în vedere că forțele ucrainene sunt deja suprasolicitate și depășite numeric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel