Ucraina cere României să recunoască Rusia ”stat sponsor al terorismului” și să sprijine excluderea sa din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră / video

Aflați la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene, premierii de la București și Kiev au făcut declarații.

Nicolae Ciucă, premierul României, și omologul său ucrainean, Denîs Șmîhal, au fost prezenți la deschiderea punctului de trecere a frontierei Krasnoilsk – ”Vicovul de Sus, unde cei doi șefi de guvern au făcut declarații de presă.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a adus în discuție solicitarea Kievului, făcută, de altfel, tuturor statelor UE, de a recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului.

”România ne susţine foarte activ în lupta împotriva agresorului, România susţine ideea formării unui tribunal internaţional, România ne susţine pe parcursul nostru spre viitor.

Am fi foarte recunoscători părţii române dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului şi ne-ar susţine la iniţiativa noastră de a exclude Rusia din OCMN”, a spus Smîhal, conform Defense România.

Principalele declarații ale celor doi premieri

Denîs Șmîhal:

- Suntem recunoscători părţii române pentru disponibilitatea de a se încadra în reconstruirea Ucrainei, în special regiunea Novopetrovsk.

- De astăzi, va funcționa aici un punct nou de trecere a frontiere Krasnoilsk - Vicovu de Sus. Deschiderea lui era prevăzută încă de acel acord interguvernamental din 2012, dar astăzi noi am realizat în practică acest proiect ambiţios. 

- Se reconstruieşte şi cât de curând se va deschide punctul de trecere Diakivţi - Racovăţ. Cât de curând va fi deschis şi acest punct pentru traficul de transport. Sperăm că îl vom deschide până la finele acestui an sau maximum în prima lună a anului viitor.

- În perspectivă se planifică deschiderea încă a şapte puncte de trecere la frontiera noastră. De aceea, susţinem iniţiativa părţii române de a crea un grup de lucru, de lărgire şi dezvoltare a infrastructurii de frontieră la graniţa noastră comună. Există 7 puncte care sunt funcționale  și intenționăm să deschidem încă 7 PTF uri.

- E foarte important pentru noi că România ne oferă şi generatoare, deoarece avem o criză energetică şi cred că împreună vom trece această criză.

Nicolae Ciucă:

- Prin infrastructura din România, cea feroviară, rutieră, prin porturile de la Constanţa şi Galaţi, au fost exportate peste 6,5 milioane tone de grâne din Ucraina.

- A confirmat existența unor planuri pentru deschiderea mai multor treceri de frontieră.

- A adus în discuție situația românilor din Ucraina: ”În cadrul întâlnirii de astăzi, desigur, voi discuta cu domnul prim-ministru şi despre rolul pe care comunitatea românească îl joacă în acest ansamblu al acţiunilor desfăşurate de Ucraina pentru apărarea Ucrainei. Cetăţenii români au demonstrat constant că sunt loiali şi fideli statului ucrainean. (...) Şi este cât se poate de onest să discutăm despre drepturile comunităţilor atât cea română în Ucraina, cât şi cea ucraineană în România. Am convingerea că această chestiune va rămâne în atenţia autorităţilor ucrainene şi, încă o dată subliniez, aşa cum ne-am angajat reciproc la Kiev, vom face totul ca cetăţenii români şi cetăţenii ucraineni să se bucure de drepturile care li se cuvin”, a declarat premierul Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel