Bursele internaționale și randamentele obligațiunilor americane s-au prăbușit joi, iar dolarul, aurul și prețul petrolului au crescut vertiginos, în timp Ucraina a declarat că Moscova a lansat o invazie la scară largă, scrie Reuters.
Atacul au avut loc după un avertisment dur al președintelui rus Vladimir Putin, lansat joi. Putin a cerut soldaților ucraineni să depună imediat armele și să se întoarcă acasă și a spus că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conștiința "regimului ucrainean", potrivit comentariilor preluate de agențiile de presă rusești. citește mai mult
Putin a autorizat, de asemenea, operațiuni militare speciale în regiunea ucraineană Donbass.
Anunțurile au înrăutățit sentimentele deja sumbre de pe piețele asiatice, împingând cel mai important indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei în scădere cu peste 3,2%. Acțiunile australiene au scăzut cu peste 3%, iar cele chineze cu 1,3%.
Indicele Nikkei din Tokyo a scăzut cu 2,4%. Contractele futures ale burselor americane au fost, de asemenea, în scădere puternică, cu S&P 500 în scădere cu 2,3% și Nasdaq futures cu 2,8% mai slab.
Contractele futures pentru țițeiul Brent, care au oscilat între creșteri și scăderi puternice miercuri, au urcat cu peste 3,5% pentru a trece de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din septembrie 2014. West Texas Intermediate a sărit cu 4,6%, la 96,22 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din august 2014.
Aurul spot a sărit cu peste 1,7% pentru a atinge cel mai ridicat nivel de la începutul lunii ianuarie 2021.
Scumpirea tot mai profundă a acțiunilor a venit după ce acțiunile americane au fost deja lovite miercuri, Dow Jones Industrial Average scăzând cu 1,38%, depășind cu puțin nivelul care ar fi confirmat o corecție. Indicele MSCI World, un indicator principal al piețelor de acțiuni la nivel global, a alunecat la cel mai scăzut nivel din aprilie 2021.
Amenințările geopolitice au împins randamentul de referință al obligațiunilor americane pe 10 ani în scădere bruscă la 1,8681%, de la închiderea de miercuri de 1,977% în SUA. Randamentul la 2 ani a scăzut, de asemenea, la 1,5%, de la o închidere de 1,6%.
Fuga globală către siguranță a stimulat dolarul, care a urcat cu peste jumătate de procent în raport cu un coș al altor parteneri comerciali importanți, până la 96,715.
Euro a scăzut cu 0,8%, la 1,1220 dolari.
Rubla rusească s-a prăbușit violent după ce a înregistrat câștiguri mici la începutul sesiunii. Ultima dată a scăzut cu aproape 4%, pe lângă o cădere de 3% față de dolar miercuri.
Vânzarea s-a extins la piețele de criptomonede, împingând bitcoin sub 35.000 de dolari pentru prima dată într-o lună, precizează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News