În piaţa turistică a castelului din Varşovia, capitala poloneză, pot fi văzute două tancuri ruseşti calcinate, cu panouri informative pe marginea acestei expoziţii organizate la iniţiativa Ministerului ucrainean al Apărării, relatează miercuri AFP.
Cele două blindate ruseşti, un tanc T-72 şi un obuzier autopropulasat 2S-19, care arată tot ca un tanc, au fost distruse de armata ucraineană în lupte în apropiere de Kiev şi Harkov la puţin timp după începerea invaziei ruse în februarie. Pe şenilele lor au fost păstrate urmele de iarbă şi de noroi.
Expoziţia la care au fost aduse este denumită Pentru libertatea voastră şi pentru a noastră, un slogan prin care Ucraina încearcă să transmită mesajul că, apărându-se în faţa Rusiei, apără de asemenea libertatea şi democraţia în alte ţări din regiune.
În marea piaţă din centrul istoric al Varşoviei unii trecători fotografiază sau îşi fac selfie-uri în faţa celor două blindate ruseşti.
Pentru mulţi oameni, acest război este perceput doar prin intermediul televiziunii. Să vezi aceste tancuri aici, este surprinzător, constată un irlandez. Priveşte, Aron, este un adevărat tanc rusesc!, îi spune irlandezul copilului său.
Aceste tancuri, prezentate aici, asta arată că războiul este real, remarcă un alt copil, Saşa, ucrainean şi refugiat în Polonia împreună cu mama sa.
După Varşovia, expoziţia va ajunge şi la Cracovia, în sudul Poloniei, iar Ministerul ucrainean al Apărării doreşte să o continue apoi şi în alte oraşe europene, printre care Madrid şi Lisabona, scrie Agerpres.
Închisorile și corporațiile din Rusia recrutează voluntari pentru a lupta în Ucraina, a informat presa independentă de la Moscova, săptămâna aceasta.
Efortul pare a fi o încercare a armatei ruse de a-și înlocui forțele epuizate în urma unui efort de patru luni de a captura teritorii din sudul și estul Ucrainei, notează The Moscow Times.
Wagner, o companie militară privată, cu legături la Kremlin, ar fi oferit prizonierilor din Sankt Petersburg și Nijni Novgorod salarii mari și o potențială amnistie pentru șase luni de închisoare, relatează publicația de știri de investigație iStories.
„Rudei mele i s-a spus: „Este foarte greu să detectezi naziștii acolo [în Ucraina], sunt foarte bine pregătiți”, a relatat membrul familiei unui deținut pentru iStories.
„Au spus: „Veți fi în avangarda ajutând la detectarea naziștilor, așa că nu toată lumea se va întoarce.”
Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie cu scopul declarat de „denazificare și demilitarizare” vecinului său pro-occidental. După ce s-a străduit să invadeze capitala Ucrainei, Moscova și-a mutat atenția către estul Ucrainei pentru a doua fază a campaniei, la sfârșitul lunii martie.
În loc de contracte scrise, voluntarilor din închisoare li se oferă promisiuni verbale în valoare de 5 milioane de ruble (90.500 de dolari) plătite familiilor lor în cazul morții lor.
La o închisoare din Sankt Petersburg, 200 de deținuți s-au arătat inițial interesați de ofertă, iar 40 s-au înrolat în cele din urmă, a relatat iStories.
Când rudele deținuților l-au contactat pe directorul aceleiași închisori în legătură cu evenimentul, acesta a spus că aude despre procesul de recrutare pentru „prima oară”, a relatat iStories.
Acțiuni similare de recrutare au fost raportate la două șantiere navale administrate de United Shipbuilding Corporation, firmă deținută de stat, dar și la Metalloinvest, deținută de miliardarul Alisher Usmanov.
Usmanov și United Shipbuilding Corporation se află în prezent sub sancțiuni din SUA, Marea Britanie și UE pentru implicarea lor în conflictul din Ucraina.
„Se pare că i-au ales doar pe cei cu rezidența în Sankt Petersburg [pentru a participa la evenimentul de recrutare]”, a spus un lucrător al șantierului naval al Amiralității, care a refuzat să își ofere numele.
Angajații șantierului naval au fost chestionați ulterior la biroul de înrolare, iar recrutorii au întrebat în cele din urmă: „Sunteți de acord să serviți în baza unui contract?” Niciunul dintre colegii săi nu a fost de acord cu termenii, a declarat muncitorul pentru The Moscow Times.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News