Ucraina. Femeile iau locul bărbaţilor înrolaţi şi muncesc în mine şi fierării

Ucraina. Femeile iau locul bărbaţilor înrolaţi şi muncesc în mine şi fierării. Sursa foto: freepik.com
Ucraina. Femeile iau locul bărbaţilor înrolaţi şi muncesc în mine şi fierării. Sursa foto: freepik.com

Femeile din Ucraina fac muncile pe care mulţi bărbaţi ucraineni au fost nevoiţi să le abandoneze atunci când au fost chemaţi în serviciul militar.

La peste şapte decenii după ce "Nituitoarea Roșie" (Rosie the Riveter - prototip cultural american, reprezentând colectiv toate femeile din Statele Unite care au lucrat în fabrici şi uzine în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, producând nu numai bunurile pe care le-ar fi produs de obicei bărbaţii plecaţi la război, ci şi armament şi muniţii - n.red.) a devenit o imagine culturală şi un simbol al femeilor muncitoare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, femeile din Ucraina îşi asumă roluri similare, relatează Rador.

Într-o mină de cărbune din estul ţării, Tetiana se numără printre zecile de femei ucrainene care îşi înlocuiesc soţii în timp ce aceştia luptă pe câmpurile de luptă. Obişnuia să lucreze la suprafaţă, până când legea marţială a permis femeilor să facă munci periculoase şi Tetiana a optat pentru un loc de muncă în adâncul minei.

"Întotdeauna mi-am dorit să lucrez aici, dar fetele nu aveau voie. Când mulţi bărbaţi au fost înrolaţi, mina a trebuit să continue să funcţioneze. Aşa că, pentru a ne proteja ţara, fetele au făcut un pas înainte", a declarat Tetiana pentru CNN.

Tetiana, care câştigă acum mai mult decât câştiga înainte de război, a spus că "iubeşte" munca şi speră să continue după ce războiul se va termina. Dar ea va întâlni atitudini sociale adânc înrădăcinate care ar putea să-i zădărnicească speranţele.

Deşi şeful ei, Oleksandr, este recunoscător pentru sprijin, el a declarat pentru CNN că el crede că "atunci când războiul se va termina, şi vom câştiga, cred că femeile se vor întoarce deasupra solului şi vor face munci de femei". Cu toate acestea, schimbarea ar putea fi mai permanentă decât bănuieşte Oleksandr. Într-o fierărie din apropiere, Maria a preluat rolul de fierar al soţului ei, de când acesta a fost recrutat "pentru a-şi păstra slujba în viaţă în timp ce el serveşte", a spus ea.

"Plâng foarte des în forja de aici. Soţul meu ne apără, iar acest lucru este foarte periculos, dar munca mă ajută să rezist şi să nu mă prăbuşesc", a declarat Maria pentru CNN. Când războiul se va încheia, Maria speră, de asemenea, să continue această muncă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel