Ucraina îl invită pe președintele Chinei la un "summit pentru pace"

Foto: Freepik
Foto: Freepik

După 2 ani de conflicte, Ucraina caută soluții pentru a încheia războiul cu Rusia, dar în termeni favorabili pentru ucraineni.

Ucraina l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să participe la un "summit pentru pace" planificat al liderilor mondiali în Elveția, potrivit unui consilier diplomatic de top al președintelui Volodymyr Zelenski, pe măsură ce se apropie a doua aniversare a invaziei ruse.

China are legături strânse cu Rusia și s-a abținut să critice invazia în Ucraina, dar a afirmat, de asemenea, că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate și s-a oferit să ajute la medierea conflictului, notează straitstimes.

"Cu siguranță invităm China să participe la summit, la cel mai înalt nivel, la nivelul președintelui Republicii Populare Chineze", a declarat consilierul, Ihor Zhovkva. "Participarea Chinei va fi foarte importantă pentru noi. Lucrăm cu partea chineză. Implicăm partenerii noștri din lume pentru a le transmite părții chineze cât de important este să participe la un astfel de summit."

Xi din China și președintele rus Vladimir Putin au declarat un parteneriat "fără limite" la Beijing cu doar trei săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie 2022. Începând de atunci, China și-a majorat semnificativ importurile de energie din Rusia.

Putin susține că invazia a fost necesară pentru a proteja securitatea Rusiei, în timp ce Kievul și Vestul susțin că este un război de agresiune neprovocat și o captură de teritoriu.

Elveția, neutră, a fost de acord să găzduiască summitul pentru pace la cererea lui Zelenski, dar încă nu s-au stabilit o dată sau un loc. Zhovkva a spus că echipele încă lucrează la detalii.

Zhovkva a mai declarat în legătură cu consilierii pentru securitate națională din 82 de țări că au participat la discuții în acest lună în localitatea elvețiană Davos, axate pe planul de pace în 10 puncte al Ucrainei.

Rusia nu a fost invitată la summitul planificat și a afirmat anterior că planul de 10 puncte al Ucrainei nu va avea nicio relevanță.

Acest plan prevede restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea tuturor trupelor rusești, protejarea aprovizionării cu alimente și energie, securitatea nucleară și eliberarea tuturor prizonierilor de război.

"Vom discuta despre o anumită hartă rutieră (la summit) pentru implementarea acestei formule de pace", a spus Zhovkva.

Ucraina se străduiește să mențină sprijinul internațional în contextul semnelor de oboseală de război în rândul aliaților săi occidentali, după eșecul ofensivei Kievului anul trecut de a obține un avans pe teren. Linia frontului rămâne neschimbată, iar războiul din Gaza a devenit recent un subiect mai presant în atenția globală.

Zhovkva a salutat participarea multor țări din Global South la discuțiile de la Davos, spunând că Ucraina speră să mențină acest nivel la summit. Reprezentantul Chinei a participat la o întâlnire privind Ucraina în Arabia Saudită anul trecut, iar Xi și Zelenski au vorbit și la telefon. Beijingul a prezentat anul trecut propriul său plan de 12 puncte pentru pace în Ucraina, care implică declararea unui armistițiu, dar nu specifică faptul că Rusia ar trebui să se retragă din teritoriul pe care l-a ocupat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel