Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, și-a exprimat dorința de a iniția un dialogla nivel înalt între Kiev și Budapesta, având în vedere opoziția Ungariei față de integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, potrivit Reuters.
Oficialul ucrainean spune că a purtat discuții cu ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, privind posibila întâlnire între Zelenski și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, al cărui partid s-a opus public demarării negocierilor de aderare. Cei doi lideri au convenit "să lucreze la stabilirea unei date convenabile pentru o astfel de întâlnire", a comunicat Iermak prin intermediul platformei Telegram.
Szijjarto a subliniat că Ungaria este deschisă către ideea unui dialog direct, "numai dacă are sens, dacă există o şansă ca întâlnirea să aibă un rezultat pozitiv". În declarația oficială a Ungariei se precizează că "în acest scop sunt necesare pregătiri serioase şi discuţii preliminare", scrie Agerpres.
Conform recomandării Comisiei Europene, pentru a demara negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, este necesar acordul unanim al celor 27 de state membre ale UE, acord care se va discuta la summitul săptămânii viitoare.
Ucraina, care a rezistat agresiunii ruse începând din februarie anul precedent, consideră aderarea la UE un pas esențial pentru apropierea de valorile occidentale.
Iermak, prezent la Washington cu o delegație ucraineană pentru discuții legate de sprijinul american acordat țării sale, a subliniat că Ucraina "depune eforturi pentru obținerea unui rezultat pozitiv" în cadrul summitului european. El a insistat asupra faptului că parlamentul de la Kiev va lua în considerare în zilele următoare legi esențiale pentru candidatura la UE și a subliniat: "Ne îndeplinim toate obligațiile".
Orban a avertizat că ar putea să nu se ajungă la un consens între liderii europeni privind demararea negocierilor cu Ucraina și a afirmat că acest subiect nu ar trebui să fie pe agenda summitului. El urmează să se întâlnească joi la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron.
La Bruxelles, prim-ministrul ungar este privit cu neîncredere, după 13 ani de conducere în care a atacat drepturile homosexualilor și ale migranților și a consolidat controlul statului asupra învățământului superior, justiției și presei. UE a blocat fonduri de miliarde de euro destinate Ungariei.
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
"Orban s-a angajat într-o strategie publică de producere a haosului şi panicii înainte summitului Consiliului Uniunii Europene. Spectacolul pe care îl dă este gândit să producă stres şi să îi maximizeze pârghiile înaintea întâlnirii liderilor din UE", a apreciat cercetătorul Roger Hilton, membru al grupului de reflecţie GLOBSEC.
Partidul de guvernământ FIDESZ a propus luni în parlamentul de la Budapesta o rezoluție care să sublinieze că extinderea UE "rămâne un proces obiectiv bazat pe reguli şi performanţe". Textul menționează că "începerea negocierilor de aderare cu Ucraina trebuie să aibă la bază un consens între statele membre ale Uniunii Europene", iar "condiţiile pentru acesta nu există în prezent".
FIDESZ spune că liderii europeni ar trebui să evalueze în detaliu impactul potențial al aderării Ucrainei asupra politicilor de coeziune și agricole ale UE, beneficiare în principal de statele membre mai sărace, inclusiv Ungaria.
Anul trecut, intrarea masivă a cerealelor ucrainene pe piața europeană a generat proteste ale agricultorilor din Europa de Est; transportatorii polonezi au blocat recent punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, solicitând reintroducerea permiselor de tranzit pentru competitorii lor ucraineni în cadrul Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News