Ucraina începe joi exerciţii militare anunţate anterior ca răspuns la exerciţiile Rusiei în Belarus, interpretate de Kiev şi Occident ca parte a escaladării militare a Rusiei în regiune, relatează Reuters.
Rusia a lansat mai devreme faza activă a amplelor sale exerciţii militare în Belarus într-o demonstraţie de forţă care arată cum înăsprirea strânsorii Moscovei asupra Minskului i-a crescut capacităţile în confruntarea cu Occidentul faţă de Ucraina, comentează agenţia de presă britanică.
Exerciţiile comune ruso-belaruse "Hotărârea aliată - 2022" - calificate de NATO ca fiind cea mai mare desfăşurare de forţe în Belarus de la Războiul Rece - sunt preconizate până în 20 februarie şi sunt văzute ca parte a desfăşurărilor ruseşti în apropierea Ucrainei, care au stârnit temeri privind o posibilă invazie în ţara vecină. Rusia neagă orice astfel de plan, dar Occidentul este circumspect faţă de asigurările Moscovei.
Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat anterior că aplicaţiile se vor desfăşura în acelaşi interval de timp, 10- 20 februarie, iar forţele armate vor efectua exerciţii cu drone Bayraktar şi rachete antitanc Javelin şi NLAW furnizate de parteneri străini.
Nici Ucraina nu a comunicat numărul militarilor şi echipamentelor implicate în aceste exerciţii. Într-o nouă luare de poziţie, Casa Albă a declarat miercuri că exerciţiile Rusiei în Belarus reprezintă o acţiune de 'escaladare' a situaţiei.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a considerat joi contraproductive ameninţările occidentale la adresa ţării sale, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară împotriva Ucrainei, în apropierea căreia a masat peste 100.000 de soldaţi, transmite AFP.
'Abordări ideologizate, ultimatumuri şi ameninţări nu duc la nimic', a declarat Lavrov la începutul întrevederii sale la Moscova cu şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, regretând că 'mulţi dintre colegii noştri occidentali au pur şi simplu o pasiune pentru această formă (de comunicare)'.
Dacă Londra doreşte o ameliorare a relaţiilor cu Moscova, 'noi vom răspunde, desigur, în acelaşi mod, pentru că nu putem fi mulţumiţi de relaţiile noastre, care sunt la cel mai scăzut nivel', a mai spus Lavrov.
Însă 'nu putem normaliza relaţiile decât printr-un dialog bazat pe respect reciproc şi de pe picior de egalitate (...) pentru a găsi soluţii reciproc acceptabile', a subliniat ministrul rus.
La rândul său, Liz Truss a precizat că a venit la Moscova pentru a 'îndemna Rusia să ia calea diplomaţiei'. 'Un război în Ucraina ar fi un dezastru pentru popoarele rus şi ucrainean şi pentru securitatea europeană', a subliniat ea.
'Există o cale alternativă, o cale diplomatică ce permite evitarea conflictelor şi vărsarea de sânge', a adăugat ministrul britanic, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News