Ucraina începe să reconstruiască orașe și localități în timp de război - Reuters

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Câțiva ucraineni protestează împotriva începerii reconstrucției sectorului civil, spunând că fondurile ar trebui redirecționate către armată.

Un excavator suflă fum în timp ce îndepărtează pământ și moloz dintre stațiile de tren și autobuz din orașul ucrainean Trostianets, pentru a face loc unei stații de transport reimaginată. Greu avariat în luptele cu forțele ruse acum aproape doi ani, Trostianets este unul dintre cele șase așezări reconstruite cu fonduri de stat în cadrul unui program pilot menit să dezvolte abilitățile și experiența necesare pentru o acțiune mult mai amplă de reconstrucție mai târziu.

Primarul Yuriy Bova a declarat că timpul se scurge pentru a reda viață orașelor, altfel există riscul de a pierde milioane de ucraineni care ar putea contribui la redezvoltarea țării și ar putea rămâne definitiv în exil în Europa. "Luptăm pentru fiecare persoană care ar trebui să se întoarcă; pentru fiecare copil care trebuie să se întoarcă și să-și construiască viitorul aici", a spus el pentru Reuters în oraș, la doar 30 km (20 mile) de Rusia. "Să mergi în jur și să vezi asta în fiecare zi, asta  va traumatiza moral orice persoană", a spus Bova despre orașul ruinat din nord-est. "Trebuie să restaurăm totul, începând de la cafenele, biblioteci, fabrici, școli, spitale."

Oficialii de la Kiev au semnalat și ei urgența reconstrucției Ucrainei, un efort care va necesita sute de miliarde de dolari și va implica mai mult decât remedii rapide la locuri critice precum spitale, centrale electrice și căi ferate. Cu toate acestea, războiul nu dă semne de încetare. Lipsită de resurse financiare, Ucraina se apără împotriva noilor atacuri rusești după ce contraofensiva sa nu a reușit să aducă câștiguri semnificative. Moscova a reluat și o campanie de lovituri aeriene masive asupra centrelor de populație mult dincolo de linia frontului.

Pentru Pavlo Kuzmenko, primarul din Okhtyrka, un oraș situat la doar 20 km distanță de Trostianets și care poartă și el urmele bombardamentelor rusești grele de la începutul războiului, readucerea la viață a piețelor orașului este un lux pe care Ucraina nu și-l poate permite în acest moment. Oficialii din Okhtyrka au fost lenți în a termina curățarea molozului de pe bulevardul principal care era cândva primăria orașului și nu au reparat încă magazinul universal distrus de pe stradă. Cu toate acestea, majoritatea școlilor au fost reparate cu ferestre noi, acoperișuri sau adăposturi antibombă, datorită în mare parte donatorilor internaționali.

Kuzmenko, care a criticat public planurile pentru Trostianets anul trecut și s-a plâns de lipsa de resurse, consideră că accentul ar trebui să fie pus doar pe repararea caselor și a infrastructurii critice. Orice alte fonduri disponibile ar trebui să meargă la militari. "Există destul de mult de reconstruit", a spus Kuzmenko pentru Reuters. "Piețele și toate decorațiunile lor pot fi făcute după război."

Stând lângă ruinele primăriei, Antonina Dmytrychenko, în vârstă de 65 de ani, rezidentă în Okhtyrka, a declarat că este de acord cu primarul ei: "Întâi avem nevoie de victorie, apoi de reconstrucție." Diferențele de viziune în orașele învecinate reflectă o dezbatere mai amplă privind cheltuielile în timp de război care se desfășoară în întreaga Ucraina. Cel mai vizibil, un protest creștere cere amânarea proiectelor discricționare, cum ar fi amenajarea străzilor și a spațiilor publice, în favoarea prioritizării eforturilor militare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel