Peste 100.000 de conturi de rețele sociale false menite să răspândească dezinformări au fost închise de când Rusia și-a început invazia, potrivit guvernului ucrainean.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a făcut anunțul luni, potrivit unui comunicat de presă tradus, că o rețea de cinci ferme de bot rusești a fost închisă. Această rețea – care operează din orașele ucrainene Harkiv, Cherkasy, Ternopil și Zakarpattia – a funcționat cu scopul de a insufla panică în legătură cu invazia și de a descuraja cetățenii.
Conturile false și-au îndeplinit scopul prezentând dezinformări despre succesul armatei ruse și eșecurile rezistenței ucrainene. Ei au operat în regiuni cheie pe care forțele ruse sperau să le destabilizeze, potrivit SSU.
„S-a stabilit că atacatorii răspândeau informații greșite despre invazia rusă la scară largă a statului nostru și răspândeau știri denaturate de pe front”, a explicat SSU.
Locațiile fizice care găzduiesc fermele de bot din Ucraina au fost recent percheziționate de forțele de ordine, ceea ce a dus la confiscarea a numeroase echipamente folosite pentru a desfășura operațiunile. Aceste confiscări au inclus următoarele, conform SSU: aproximativ 100 de GMS Gateways, 10.000 de cartele SIM pentru telefoane mobile folosite pentru a deghiza activitățile fermelor de bot și cantități nespecificate de computere și laptopuri.
„La cererea serviciilor speciale ruse, agenții de internet au efectuat sabotaj informațional pe scară largă pentru a zgudui situația internă din Ucraina și a ajuta invadatorii rasiști”, se arată în postarea oficială a serviciului. „Rețelele sociale, inclusiv cele interzise în Ucraina, au fost folosite pentru activități subversive”.
Momentan, nu au fost confirmate arestări legate în mod special de aceste operațiuni de fermă de bot. Cu toate acestea, mai mulți membri ai serviciilor speciale ruse „se confruntă deja cu proceduri penale în temeiul articolului 110 (încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei)”.
În timp ce Rusia își desfășoară propriile operațiuni cibernetice în Ucraina, a fost vizată și de grupul internațional de hacking cunoscut sub numele de Anonymous. Grupul afiliat liber a declarat război cibernetic împotriva guvernului rus ca răspuns la agresiunea țării din Ucraina și a divulgat deja numeroase documente sensibile și a prăbușit site-ul oficial al Kremlinului de mai multe ori, potrivit NewsWeek.
Pe 21 martie, s-a raportat că o sectă a Anonimii a început să vizeze imprimantele prost securizate din toată Rusia, folosindu-le pentru a trimite mesaje „anti-propagandă” direct poporului rus.
„Cetățeni ai Rusiei, acționați acum pentru a opri teroriștii. Putin care ucide peste mii de oameni în Ucraina”, a citit fișierul PDF pe care l-au trimis atunci când este rulat prin software-ul de traducere. „Poporul Rusiei ar trebui să găsească groază în acțiunile lui Putin”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News