Ucraina acuză Rusia de noi şapte atacuri asupra unor localităţi din regiunile Lugansk şi Doneţk

Ucraina acuză Rusia de noi şapte atacuri asupra unor localităţi din regiunile Lugansk şi Doneţk - Foto Pexels
Ucraina acuză Rusia de noi şapte atacuri asupra unor localităţi din regiunile Lugansk şi Doneţk - Foto Pexels

Autorităţile regionale (ucrainene) din Lugansk şi Doneţk au informat luni despre şapte atacuri ruseşti împotriva unor localităţi diferite din cele două regiuni componente ale zonei miniere Donbas, în plină ofensivă rusă în estul ţării, relatează EFE. 

Numai noaptea trecută, inamicul a lansat şapte rachete în zonă pe lângă tirurile de artilerie şi de mortier asupra unor ţinte civile, a relatat agenţia de presă Ukrinform, citând declaraţii ale şefului administraţiei militare regionale Serhii Gaidai. Atacuri ale forţelor ruse au fost semnalate în regiunea Harkov şi în centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume (tot în est), care au avut ca scop - potrivit autorităţilor ucrainene - 'să terorizeze populaţia civilă'.

Deşi iniţial nu au fost semnalate victime la Harkov, primarul oraşului, Ihor Terehov, a anunţat ulterior că cel puţin o persoană a decedat în urma atacurilor. Şeful administraţiei regionale Harkov, Oleg Sinegubov, a indicat că o rachetă rusească a lovit o casă de locuit din aşezarea Peceneghi, omorând o femeie în vârstă. Potrivit lui, această aşezare a fost supusă mai multor bombardamente în ultimele 24 de ore, distrugând obiective civile, în special clădiri rezidenţiale.

În total, în ultimele ore, au fost înregistrate bombardamente în opt regiuni ale Ucrainei, potrivit Ukrinfrom, care citează informaţii provenind de la autorităţile locale respective. Aceeaşi agenţie de presă informează că, duminică, invadatorii ruşi au ucis cinci civili în regiunea Doneţk, în timp ce alţi 17 civili au fost răniţi. În acelaşi timp, Ucraina a efectuat lovituri cu rază lungă de acţiune asupra unor baze ale trupelor ruse şi a două poduri cheie peste râul Nipru în cursul nopţii de duminică spre luni, au declarat oficiali ucraineni, citaţi de Reuters.

Atacurile au lovit singurele două poduri de trecere pe care Rusia le controla în teritoriul ocupat de ea în sudul Ucrainei pe malul de vest al fluviului Nipru, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a Comandamentului operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene.

Ea a precizat că au fost lovite podurile Antonovski şi Kahovski. Atacurile întreprinse cu HIMARS au lovit la primele ore ale dimineţii mai multe baze militare ruseşti în oraşul Melitopol, din sudul Ucrainei, ocupat de ruşi, ucigând trupe şi distrugând echipamente, a spus primarul ucrainean al urbei. 'Conform estimărilor preliminare, o cantitate semnificativă de echipament militar a fost distrus', a scris primarul Ivan Fedorov pe Telegram. Reuters precizează că nu a putut verifica aceste informaţii în mod independent.

Podul Antonovski, a cărui lovire a fost confirmată de un responsabil local numit de forţele ruse, este o ţintă-cheie pentru forţele ucrainene în ultimele săptămâni, Kievul folosind rachete de înaltă precizie furnizate de SUA într-o încercare de a-l distruge pe fondul pregătirilor pentru o contraofensivă în vederea recuceririi zonelor ocupate de ruşi.

Ministerul Apărării ucrainean comunicase în urmă cu două săptămâni că 50 de depozite de muniţii ruseşti au fost distruse cu ajutorul lansatoarelor de rachete multiple HIMARS, furnizate de SUA, pe care Ucraina a început sa le folosească din luna iunie. Este foarte probabil ca Rusia să plaseze mine antipersonal de-a lungul liniilor sale de apărare în zona Donbas din Ucraina, a declarat luni Ministerul britanic al Apărării, fără să aducă probe în sprijinul acestei afirmaţii, conform Reuters.

În Doneţk şi Kramatorsk, Rusia a încercat foarte probabil să utilizeze mine antipersonal de tipul PFM-1 şi PFM-1S, numite în mod curent 'mină fluture', a indicat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter. Astfel de mine au fost utilizate de armata sovietică în războiul din Afganistan unde acest tip de muniţie a mutilat un număr mare de copii care au confundat minele cu jucării. 'Sunt arme deosebit de controversate, cu acţiune nediscriminatorie', atrage atenţia ministerul britanic.

Reuters nu a putut verifica deocamdată aceste afirmaţii. Acestea sunt mine învechite, fabricate încă în perioada sovietică, care lovesc nediscriminatoriu şi pot provoca victime civile semnificative, notează la rândul său agenţia ucraineană de presă Ukrinform, citând acelaşi comunicat britanic, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel