Ucraina intenționează să deschidă 11 noi puncte de trecere a frontierei cu România pentru a stimula exporturile

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Ucraina planifică deschiderea a 11 puncte de trecere a frontierei cu România, măsură ce are ca scop facilitarea exporturilor, a declarat Serhiy Suhomlyn, șeful Agenției de Stat de Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii.

Citește și: Apple și Google, îndemnate de un comitet al Camerei Reprezentanților să se pregătească să renunțe la TikTok

Potrivit lui Suhomlyn, următorul punct de trecere ce urmează să fie deschis este cel de la Fântâna Albă, situat la granița dintre Ucraina și România. „Agenția noastră este subordonată Guvernului, intrând în componența Ministerului Dezvoltării Regionale. Pentru noi, o mare prioritate o are, atât anul acesta, cât și anul viitor, potențialul de export al Ucrainei, prin deschiderea de noi puncte de trecere la granița cu România. Am deschis și ne propunem să deschidem 11 puncte de trecere. Proiectele de la Biserica Albă (Bila Țerkva – n.r.), din regiunea transcarpatică, pe care îl vom deschide anul viitor, prevede că partea românească construiește podul și drumurile de acces. Asta este un mare ajutor pentru exportatori, pentru țara noastră, pentru a mări posibilitățile de export. România este un partener serios, nu doar prin refacerea infrastructurii, dar și prin ajutorul militar”, a subliniat Serhiy Suhomlyn, scrie Agerpres. 

În regiunea transcarpatică, în prezent funcționează punctele de trecere a frontierei Diacovo – Halmău și Solotvino – Sighetu Marmației. Pentru viitor, sunt planificate punctele de la Bila Țerkva – Sighetu Marmației, Hîja – Tarna Mare și Iablunivka – Remeți.

În regiunea Cernăuți, punctele de trecere deschise în prezent includ Krasnoilsk – Vicovu de Sus, Porubne – Siret și Diakivțki – Racovăț. Totodată, sunt în fază de proiect punctele de la Șepit – Izvoarele Sucevei, Ruska – Ulma și Fântâna Albă – Climăuți.

Acorduri de cooperare au fost deja semnate pentru trei dintre punctele planificate: Bila Țerkva – Sighetu Marmației, Șepit – Izvoarele Sucevei și Ruska – Ulma. Totuși, pentru alte trei puncte — Fântâna Albă – Climăuți, Hîja – Tarna Mare și Iablunivka – Remeți — acordurile nu au fost încă semnate.

Această inițiativă vine în contextul eforturilor de creștere a capacitații de export a Ucrainei, în condițiile în care porturile maritime tradiționale sunt afectate de conflictul armat cu Rusia. Parteneriatul cu România se dovedește a fi esențial, nu doar pentru sprijin logistic, ci și pentru susținere militară în contextul actual de securitate regională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel