Poliția ucraineană a intervenit în cadrul manifestațiilor de stradă care s-au desfășurat în apropierea biroului preşedintelui Volodimir Zelenski.
Poliţia ucraineană a intervenit sâmbătă, la Kiev, împotriva susţinătorilor unui partid naţionalist în apropierea biroului preşedintelui Volodimir Zelenski atunci când aceştia au încercat să rupă un cordon de securitate, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Manifestanţii au reacţionat cu spray-uri cu gaze lacrimogene.
Ministrul de interne ucrainean Denis Monastirski a declarat că opt poliţişti au fost răniţi în timpul violenţelor cu demonstranţii şi că a fost deschisă o anchetă. El a scris pe Facebook că ciocnirile au izbucnit atunci când poliţia a încercat să îi controleze pe protestatari în timp ce se apropiau către sediul preşedinţiei, dar că ei s-au opus.
Grupul de protestari a declarat că violenţa a fost provocată de poliţişti în momentul în care aceştia au blocat accesul în clădire, unii dintre manifestanți fiind răniţi.
Constituţia garantează dreptul de a manifesta paşnic. Orice persoană care s-a supus controalelor de bază a avut permisiunea de a intra în piaţa din faţa biroului preşedintelui, a afirmat Monastirski.
Manifestanţii erau membri ai unui partid de extremă dreapta care se opune planului cunoscut drept 'formula Steinmeier', care propune acordarea unui statut special regiunii Donbas, controlată de către separatiştii proruşi.
„Acest regim este de fapt unul anti-ucrainean”, a spus Andriy Biletsky, liderul partidului.
„Formula Steinmeier” prevede, în esenţă, organizarea de alegeri libere în Donbas, pe baza cărora regiunea să capete un regim special de cvasi-autonomie. Deşi inițial au acceptat acest plan, ulterior cei din Ucraina au revenit, considerând că în felul acesta probabilitatea ca regiunea să nu mai aparțină țării ar creşte foarte mult.
Nemulţumirile privind restricţiile anti-COVID-19 impuse de autorităţi în Franţa au determinat numeroase persoane să iasă pe străzi, sâmbătă, pentru al cincilea weekend consecutiv, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Autorităţile franceze se aşteptau la un total de aproximativ 250.000 de participanţi în întreaga ţară, ceea ce înseamnă dublul numărului de manifestanţi la începutul protestelor, la jumătatea lunii iulie. Demonstranţii critică mai ales vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din sănătate şi noile reguli, mai stricte, cu privire la accesul în diverse instituţii.
Oamenii trebuie să prezinte un 'paşaport sanitar' atunci când merg în restaurante sau cinematografe, când călătoresc cu trenul pe distanţe lungi şi, în unele locuri, atunci când intră în centrele comerciale. 'Paşaportul sanitar' oferă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării negative la COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci