Ucraina investighează 11.000 posibile cazuri de crime de război

Procurorul general ucrainean a dezvăluit că peste 11.000 de incidente sunt analizate ca posibile crime de război, relatează Sky News.

Ucraina încearcă să aducă în justiție soldații ruși implicați, Iryna Venediktova declarând că până în prezent au fost identificați 40 de suspecți.

Anterior, militarul rus Vadim Shyshimarin, în vârstă de 21 de ani, a apărut într-un tribunal din Kiev, acuzat că a ucis un ucrainean în vârstă de 62 de ani.

„Sunt încrezătoare că în viitorul apropiat vom vedea și alte cazuri transferate la tribunale și făptași care vor apărea în fața judecătorilor", a declarat Venediktova, adăugând: „Ne vom asigura că aceste cazuri vor fi duse la bun sfârșit!”

Ucraina își propune să înarmeze un milion de persoane

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că speră să înarmeze un milion de luptători, în timp ce țara se pregătește pentru o „nouă și lungă fază de război", conform BBC.

Oleksiy Reznikov a precizat că Ucraina va trebui „să planifice meticulos resursele" și să „evite greșelile" pentru a câștiga războiul. Deja, în opinia acestuia, Rusia a suferit o „înfrângere strategică". Sosirea de arme străine și „stimularea producătorilor ucraineni" ar contribui la înclinarea și mai mult a balanței împotriva Rusiei, a mai spus acesta.

„Presiunea tot mai mare a sancțiunilor împotriva Rusiei și creșterea asistenței străine pentru Ucraina ar trebui să creeze, în câteva luni, condițiile în care Kremlinul va pierde în cele din urmă toate șansele de a obține vreun succes. Atunci va apărea o nouă fereastră de oportunitate pentru Ucraina. În această perioadă extrem de grea, avem nevoie de unitate, coeziune, voință și răbdare", a conchis ministrul Apărării.

Erdogan anunţă că Turcia nu susţine admiterea Suediei şi Finlandei în NATO

Turcia nu susţine aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, a transmis, vineri, 13 mai, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, denunţând prezenţa unor „organizaţii teroriste" în cele două ţări nordice, referindu-se la grupuri disidente turce şi la organizaţii separatiste kurde.

„Urmărim evoluţiile referitoare la Suedia şi Finlanda, dar nu avem o viziune favorabilă", a afirmat Recep Tayyip Erdogan, într-o conferinţă de presă organizată la Istanbul.

Opoziţia exercitată de Turcia ar putea genera probleme pentru aderarea Suediei şi Finlandei, în condiţiile în care extinderea NATO necesită o decizie în unanimitate.

„Turcia nu vrea să repete greşelile. În plus, ţările scandinave găzduiesc organizaţii teroriste", a acuzat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Reuters, notează Mediafax. În acest context, amintim că lideri din Senatul SUA au anunţat, joi seară, că susţin aspiraţiile Finlandei şi Suediei de a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, subliniind că sunt pregătiţi pentru o procedură rapidă de aprobare a solicitărilor celor două ţări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel