Ucraina își apără exporturile agricole: „Nu prejudiciem piețele UE, ci oferim alternative”

Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels
Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels

Reprezentantul comercial al Ucrainei respinge acuzațiile fermierilor din Uniunea Europeană care susțin că exporturile agricole ucrainene ar distruge piețele naționale, potrivit Reuters.

Autoritățile din Ucraina resping acuzațiile fermierilor din Uniunea Europeană că exporturile agricole ucrainene ar perturba piețele lor. Reprezentantul comercial al Ucrainei susține că mărfurile respectă standardele UE și speră la o soluție pe termen lung până la sfârșitul anului 2024.

Țările vecine ale Ucrainei din cadrul UE, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, s-au plâns de creșterea importurilor agricole ucrainene, care ar fi afectat producătorii locali. Aceste nemulțumiri au dus la proteste masive din partea fermierilor și transportatorilor din aceste țări.

Viceministrul Economiei din Ucraina, Taras Kachka, recunoaște că majorarea exporturilor prin țările est-europene, cauzate de blocarea transportului maritim din cauza invaziei rusești, au generat temeri și critici privind standardele alimentare ale produselor ucrainene.

„Considerăm aceste acuzații nefondate, întrucât produsele noastre nu concurează direct cu cele ale fermierilor UE pe piețele interne”, a declarat Kachka jurnaliștilor Reuters din Bruxelles.

Comisia Europeană a propus acum două săptămâni măsuri de limitare a exporturilor ucrainene de carne de pasăre, ouă și zahăr, cu posibile restricții temporare și pentru alte produse agricole, precum cerealele. Propunerea necesită aprobarea guvernelor UE și a Parlamentului European.

Foto: Mary Salen - Pexels

Kachka a subliniat creșterea livrărilor pe Marea Neagră de la instituirea unui coridor maritim în august 2023. Ucraina a exportat 14,3 milioane de tone de produse agricole prin această rută în primele șase luni de la deschiderea coridoruilui, iar nivelul livrărilor din ianuarie se apropie deja de cel dinaintea războiului.

„Considerăm că problema cerealelor și a tuturor bunurilor agricole este depășită în cazul Poloniei”, a declarat Kachka.

Oficialul ucrainean a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să treacă peste liberalizarea temporară a comerțului până în 2025 sau 2026 și să îi convingă pe fermieri și politicieni că nu sunt necesare taxe vamale sau contingente.

„Trebuie să ne asigurăm că toată lumea știe că respectăm normele UE în producție”, a declarat Kachka, exprimându-și speranța că o soluție pe termen lung poate fi găsită până la sfârșitul anului 2024.

Agricultura europeană se află la o răscruce de drumuri, amenințată de o "furtună perfectă" formată din schimbări climatice severe, reglementări ecologice controversate și presiuni economice constante. Seceta, inundațiile, canicula și incendiile forestiere pun în pericol culturile și securitatea alimentară a continentului.

Pe de altă parte, reglementările ecologice, deși bine intenționate, sunt percepute de fermieri ca fiind poveri suplimentare. Viitorul agriculturii europene depinde de găsirea unui echilibru între sustenabilitate economică, protecția mediului și adaptarea la noile realități climatice. Coroborate cu problema cerealelor ucrainiene, fenomenele reliefează o problemă strategică pentru siguranța alimentară a continentului european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel