Ucraina a lansat marți cel mai mare atac cu drone asupra capitalei Rusiei, provocând moartea a cel puțin o persoană și distrugerea a zeci de locuințe în regiunea Moscovei, informează Reuters.
Atacul a dus la devierea a aproximativ 50 de zboruri de pe aeroporturile din jurul Moscovei și a intensificat tensiunile între cele două țări aflate în conflict.
Rusia, cel mai mare stat nuclear din lume, a raportat distrugerea a cel puțin 20 de drone ucrainene care s-au îndreptat spre regiunea Moscovei, unde trăiesc peste 21 de milioane de oameni, și a altor 124 de drone în opt regiuni diferite.
Potrivit autorităților ruse, o persoană a fost ucisă lângă Moscova. Trei din cele patru aeroporturi din Moscova au fost închise pentru mai mult de șase ore, iar aproape 50 de zboruri au fost deviate.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat atacul cu drone ca fiind o dovadă a „adevăratei naturi” a conducerii politice a Ucrainei, pe care a descris-o drept „dușmană a Rusiei”. „Nu există nicio modalitate prin care atacurile nocturne asupra cartierelor rezidențiale să fie asociate cu acțiuni militare”, a declarat Peskov. „Regimul de la Kiev continuă să-și arate adevărata față. Sunt dușmanii noștri și trebuie să continuăm operațiunea militară specială pentru a ne proteja de astfel de acțiuni”.
Conform datelor din Ucraina, Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022, a atacat Kievul în noaptea de luni spre marți cu 46 de drone, dintre care 38 au fost distruse.
Atacurile ucrainene au avariat blocuri de locuințe din districtul Ramenskoye, în regiunea Moscovei, provocând incendii, au declarat rezidenții pentru sursa citată . O femeie de 46 de ani a fost ucisă, iar alte trei persoane au fost rănite, potrivit guvernatorului regional Andrei Vorobyov.
Locuitorii au povestit cum s-au trezit din cauza exploziilor și a incendiilor. „Am văzut o minge de foc când m-am uitat pe fereastră”, a spus Alexander Li, un locuitor din district. „Fereastra a fost distrusă de unda de șoc”. Un alt locuitor, Georgy, a relatat cum a auzit sunetul unei drone în apropierea clădirii sale: „Am tras perdeaua și am văzut cum a lovit clădirea chiar în fața ochilor mei. Mi-am luat familia și am fugit afară”.
Districtul Ramenskoye, situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Kremlin, are o populație de aproximativ un sfert de milion de oameni, conform datelor oficiale.
Mai mult de 70 de drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, iar alte zeci au fost interceptate în alte regiuni, potrivit Ministerului Apărării din Rusia. Nu au fost raportate victime sau daune în acele zone.
Pe măsură ce Rusia avansează în estul Ucrainei, Kievul a răspuns cu atacuri transfrontaliere asupra regiunii Kursk din vestul Rusiei și a intensificat atacurile cu drone asupra teritoriului rusesc.
Conflictul dintre cele două țări s-a transformat într-un război de artilerie și drone, desfășurat de-a lungul unei linii frontale de 1.000 de kilometri în sudul și estul Ucrainei. Ambele părți au investit în dezvoltarea de noi drone și în noi modalități de a le distruge, utilizând de la arme simple, precum puști, până la sisteme avansate de bruiaj electronic.
Atât Rusia, cât și Ucraina au transformat dronele comerciale ieftine în arme letale, pe măsură ce și-au intensificat producția de drone pentru a lovi ținte, inclusiv tancuri și infrastructură energetică, cum ar fi rafinăriile și aerodromurile.
Președintele rus Vladimir Putin a calificat atacurile ucrainene asupra infrastructurii civile, inclusiv a centralelor nucleare, drept „terorism” și a promis că va răspunde în consecință. În timp ce Moscova și alte mari orașe rusești au fost în mare parte izolate de ororile războiului, Ucraina a fost lovită de mii de rachete și drone rusești, care au distrus o mare parte din infrastructura energetică a țării și au provocat moartea a mii de civili.
Ucraina susține că are dreptul să contraatace adânc pe teritoriul rusesc, deși susținătorii săi occidentali, inclusiv NATO, nu doresc o confruntare directă între Rusia și alianța militară condusă de SUA. Deocamdată, Ucraina nu a comentat oficial atacurile de marți. Ambele părți neagă că ar viza civili.
Atacul de marți urmează unor lovituri similare cu drone lansate de Ucraina la începutul lunii septembrie, care au vizat în principal infrastructura energetică și facilitățile de putere ale Rusiei.
Autoritățile din regiunea Tula, aflată în vecinătatea Moscovei, au raportat că resturi de drone au căzut asupra unei facilități de combustibil și energie, dar procesul tehnologic nu a fost afectat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu