Beijingul are nevoie ca Europa să fie pasivă în ceea ce privește tensiunile dintre China și SUA. Și Beijingul dorește exact același lucru în contextul războiului din Ucraina – vrea ca Europa să-și trădeze aliatul cheie militar și de securitate – Statele Unite, scrie Roman Rukomeda, un analist politic ucrainean.
La 21 aprilie, ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a comentat, vorbind la postul de televiziune francez LCI, că statelor post-sovietice le lipsește o bază solidă pentru suveranitatea conform dreptului internațional. Un astfel de anunț a fost făcut după tăcerea din partea Chinei asupra agresiunii ruse împotriva Ucrainei, scrie un articol semnat de analistul politic ucrainean, Roman Rukomeda, publicat în Euractiv .
Cei care s-au îndoit că China a binecuvântat războiul lui Putin împotriva Ucrainei și Europei de la bun început și acum continuă să fie cel mai mare susținător rus în această agresiune ar trebui să se gândească de două ori după declarația lui Lu Shaye.
Dar când a comentat despre suveranitatea țărilor post-sovietice, ambasadorul Chinei în Franța a uitat să menționeze declarația Ucrainei conform căreia Rusia nu a încheiat procedura legală pentru a deveni succesorul legal recunoscut al Uniunii Sovietice, însemnând că prezența Rusiei în ONU și în Consiliul de Securitate al ONU nu are temei juridic după părerea Kievului, mai scrie sursa citată.
”Declarația lui Lu Shaye, dacă într-adevăr este punctul lui de vedere care după standardele Beijingului este aproape imposibil, este un test chinezesc pentru Europa și un mesaj către țările occidentale care vor să înțeleagă dacă medierea chineză este posibilă sau nu.
Declarația este și un test pentru a verifica câte state europene ar pretinde că nu s-a întâmplat nimic și câte ar reacționa. Acest lucru va ajuta China să tragă concluzii despre situația actuală din Europa și disponibilitatea statelor europene de a face afaceri ca de obicei cu Beijingul, în ciuda riscului tot mai mare de război în Taiwan.
China vrea să vadă cât de adânc poate diviza aliații europeni, inclusiv NATO. Este o încercare autentică de a rupe partenerii înaintea bătăliei majore. Un astfel de truc se numără printre favoritele din manualul rusesc.
Înainte de a începe agresiunea militară masivă împotriva Ucrainei în februarie 2022, Rusia a făcut tot posibilul pentru a răspândi semințele de îndoială și incertitudine în toate statele europene.
Drept urmare, unele state UE au urmărit în tăcere agresiunea rusă în primele două-trei luni, fiind pregătite pentru negocieri cu agresorul”, potrivit analistului politic ucrainean, Roman Rukomeda.
”Dacă poziția europeană ar fi fost mai puternică de la început, tragediile din Bucha, Izyum și alte orașe din Ucraina ar fi putut fi evitate.
Semnalul pe care China îl trimite Europei este că sferele de influență sunt deasupra dreptului internațional, chiar și în secolul XXI. Este absolut identic cu ultimatumurile rusești care încearcă să dea naștere Uniunii Sovietice 2.0 prin ocuparea militară a tuturor fostelor state post-sovietice.
Dorința unor state europene de autonomie strategică este firească și logică. Dar este necesar să ai resurse pentru asta, mai ales în sfera apărării și securității. Când nu ai astfel de resurse și capacități de a lua distanță de singurul aliat militar natural al Europei – Statele Unite – este fie orbire strategică, fie trădare”, mai spune analistul politic Roman Rukomeda.
”Este crucial să ne amintim că Ucraina, cu ajutorul aliaților săi din UE, NATO, America de Nord și din întreaga lume, luptă pentru valorile lumii democratice, pentru libertate, suveranitate, drepturile și libertățile omului. Este regretabil să observăm că, după mai bine de un an de război în Ucraina, unii dintre politicienii europeni de top, în afară de Victor Orbán, continuă să joace de partea regimurilor rus și chinez”, mai scrie Roman Rukomeda.
”Beijingul are nevoie ca UE și Europa să fie pasive în ceea ce privește tensiunile dintre China și SUA. Și Beijingul dorește exact același lucru în contextul războiului din Ucraina – vrea ca Europa să-și trădeze aliatul cheie militar și de securitate – Statele Unite. Acele țări europene care vor juca jocul chinezesc ar distruge ultima protecție militară absolută a Europei și ar provoca război în multe țări UE.
Acesta este motivul pentru care China nu poate fi menținerea păcii în Ucraina, deoarece face deja parte din războiul de partea rusă. Pacea în Europa nu este prioritatea Chinei; scopul său real este atenuarea Europei în viitorul conflict cu SUA”, concluzionează analistul politic ucrainean, Roman Rukomeda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu