Ucraina, modificări în actele normative care făceau referire la „limba moldovenească“. Anatol Popescu, anunțul zilei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Anatol Popescu, președinte fondator al Asociației „Basarabia” și militant pentru limba și cultura română din Sudul Basarabei (Regiunea Odesa – Ucraina), a anunțat, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, faptul că, în Ucraina, au fost modificate câteva acte normative din care au fost radiate mențiunile care făceau referire la "limba și literatura moldovenească". 

Potrivit acestuia, de acum se va stabili o programă comună pentru școlile cu predare în limba română din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa. 

LUPTA PENTRU LIMBA ROMÂNĂ ÎN UCRAINA,

episodul penultim, ministerial.

Prin ordinele ministrului educației nr. 142 și 143 din 07.02.2024 sunt modificate o serie de acte normative din ultimii ani, din conținutul cărora sunt radiate mențiunile referitoare la programele școlare pentru "limba și literatura moldovenească" precum și denumirile manualelor școlare, de/sau referitoare la "limba și literatura moldovenească".

Abia acum se instituie, practic, o unică programă de studiu pentru școlile cu predare în limba ROMÂNĂ din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și (mai ales!) ODESA!

Or, "asta-i pohta ce-am pohtit", în ultimii 25 de ani de zile!!!

Doamne ajută!

P.S. Consider că ultimul episod din epopeea resuscitării ”limbii moldovenești” în Ucraina din perioada 1998-2003 se va încheia cu participarea elevilor români din școlile noastre seculare, care au revenit la denumirea limbii de predare - română, din raioanele basarabene ale regiunii Odesa, la etapa finală a Olimpiadei școlare pan-ucrainene de limbă și literatură română de la Cernăuți în perioada imediat următoare. Iar va încununa acest veritabil sfert de secol de rezistență națională românească din Bugeac instituirea, la 31 august, a Zilei Limbii Române în Ucraina.", a transmis Anatol Popescu pe pagina de Facebook. 

2.  Sursă fot... (anatol-popescu_15308800.jpg)

 Sursă foto: Captură Facebook Anatol Popescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel