Vorbind la Forumul Economic de la Davos din Elveția, Dmytro Kuleba a criticat NATO, susținând că nu face nimic în războiul din Ucraina, țară care nu este parte a Alianței.
Pe de altă parte, el a lăudat „deciziile revoluţionare” neaşteptate luate de Uniunea Europeană care au schimbat percepţia Ucrainei asupra ambelor organizaţii, potrivit Euronews.
"Vedem aliați ajutând Ucraina. Vedem acest grup de aliați NATO ajutându-ne. Dar la începutul războiului, poporul ucrainean credea că NATO este puterea și că Uniunea Europeană era capabilă doar să-și exprime îngrijorarea, de la diferite niveluri, și atât.
Dar războiul este întotdeauna un test care scapă măștile și cu toții am putut să vedem fețele reale. Am văzut niște decizii revoluționare luate de Uniunea Europeană, că ei înșiși nu s-au așteptat să ia, iar NATO ca alianță, ca instituție pusă deoparte și care nu face literalmente nimic, îmi pare rău să spun”, a declarat ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba.
Citește și....
Reconstrucția Ucrainei nu poate fi finanțată din resursele confiscate în UE de la oligarhii ruși, decât dacă aceștia sunt prinși încercând să eludeze sancțiunile.
Ideea care a ajuns la Bruxelles în ultimele săptămâni s-a ciocnit de o serie de probleme juridice care i-au redus domeniul de aplicare.
După zile de indiscreții care anticipau scenarii de „expropriere în masă” a activelor oligarhilor ruși din Europa pentru a da resurse Kievului, a sosit adevărata propunere a Comisiei, care restrânge, și nu doar puțin, domeniul de aplicare a confiscărilor care într-o zi ar putea alimenta un eventual fond de reconstrucție pentru Ucraina, potrivit Europa Today.
Concret, Comisia Europeană și-a propus includerea încălcării sancțiunilor în lista infracțiunilor UE, care include deocamdată infracțiuni deosebit de grave de importanță internațională precum terorismul, traficul de ființe umane, exploatarea sexuală a femeilor și copiilor și traficul ilicit de droguri.
Dacă statele membre ar aproba (în unanimitate, ca orice decizie de drept penal) propunerea Comisiei, va fi atunci necesar un alt proces de legislație UE pentru confiscarea bunurilor, care în orice caz s-ar limita doar la bunurile oligarhilor.
Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu