Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a transmis un mesaj privitor la procesul de renunțare în Ucraina la sintagma „limba moldovenească“.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), transmite că autoritățile de la Kiev au modificat nomenclatorul specializărilor de pregătire pentru absolvenții de studii superioare
„Prin Ordinul nr. 260/04.03.2024, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a modificat nomenclatorul specializărilor de pregătire a absolvenților de studii superioare de licență și master la specialitatea 014.02 „Învățământ secundar. Limba și literatura (limbă și literatură străină - cu menționarea limbii), în baza căreia se formează și se plasează comanda de stat.
Conform vechiului text, semnat de fosta ministră Hanna Novosad, specializarea ”Limba și literatura română”, era dublată cu ”moldovenească”, prin Ordinul 1201/17.09.2019). Conform noilor prevederi, specializările din nomenclator NU se mai referă la literatura națională a minorității în cauză, ci la literatura străină. Respectiv, în ce privește specializarea românească, au intervenit următoarele modificări:
- a fost: ”Limbă și literatură română/moldovenească”;
- a devenit ”Limbă română și literatură străină”;
Remarcăm că astfel, practic, nu se mai pune accent pe literaturile naționale ale persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina, acestea fiind dizolvate, practic, în literatura universală (denumită generic ”literatura străină” de autoritățile de resort de la Kiev), iar asupra acesei probleme ar trebui să se aplece mai ales profesorii de limbă și literatură română și asociațiile pedagogice ale românilor din Ucraina....
Totodată, astfel, Ministerul Educației și Științei duce la bună îndeplinire decizia Guvernului Ucrainei din octombrie 2023 de renunțare la folosirea sintagmei ”limbă moldovenească” în favoarea limbii române în Ucraina.
Așteptăm în continuare, ca întregul proces de debarasare a Ucrainei de ”limba moldovenească” să fie încununat cu instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina, la 31 August.
Doamne ajută!“, a scris Anatol Popescu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu